Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
HAZÁNK - GAZDASÁG

Lassan halad a felzárkózás, ebből még baj lehet

Szentgáthi Csaba | 2023.09.14.

Hiányoznak a nők a vállalatok igazgatóságából, a döntéshozatalért felelős tagoknak pedig nincs megfelelő technológiai ismerete. 

Erre a következtetésre jutott az egyik tanácsadó cég európai pénzügyi szolgáltatókat elemző kutatása. Az EY tizenhárom európai országban több mint ezer igazgatósági tag értékelésén és 300 befektető megkérdezésén alapuló tanulmánya szerint a pénzügyi szolgáltatók már elkezdték megreformálni az igazgatótanácsokat.

Az adatokból kiderült az is, hogy az idei év első felében kinevezett igazgatósági tagok mindössze negyedének van gyakorlati tapasztalata a fenntarthatóság területén. Alig harmaduk rendelkezik széleskörű technológiai ismeretekkel, miközben a vezetői tapasztalatok mellett az európai befektetők nagy többsége ezeket tartja kulcsfontoságú készségeknek.

Éppen ezért az érintett társaságoknak a közeljövőben megoldást kell találniuk arra a helyzetre is, hogy a tőzsdén jegyzett európai pénzügyi szolgáltatók ötödénél nem teszi ki a 40 százalékot a női igazgatósági tagok aránya. Az Európai Bizottság irányelve szerint 2026 júniusáig valamennyi tőzsdén jegyzett uniós nagyvállalatnál tíz vezetőből legalább négynek női döntéshozónak kell lennie a nem ügyvezetői tanácsokban és az összes tanácsban is el kell érniük a 33 százalékot, írja közleményében az EY. 

Megjegyezték: a felzárkózás lassan halad, mivel az elmúlt pénzügyi évben (2022. július – 2023. június) a kinevezések csupán 44 százalékában volt nő a jelölt. 

Illusztráció: Pixabay
 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: