Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Lázár János szerint nagyon fontos a vidék megerősítése

Huszár Hajnal | 2023.04.18.

Lakossági fórumra invitálta dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő Lázár János építési és közlekedési minisztert. A rendezvényt a Pápai Sportcentrumban tartották, ahol közel háromszáz pápai és környékbeli érdeklődő előtt beszélgettek aktuális témákról.

A rendezvény vendégét és a megjelenteket dr. Áldozó Tamás polgármester köszöntötte, aki emlékeztetett, a miniszter 2019-ben, az Esterházy-kastély kapujának avatóján járt legutóbb Pápán, majd a koronavírus járvány idején ő jelentette be, hogy városunk 1,3 milliárd forint többlettámogatást kap a kormánytól a sportcentrum építésének költségeire. A városvezető köszönetet mondott a miniszter bizalmáért és támogatásáért.

Lázár János a beszélgetés elején elárulta, indulása előtt Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyaltak a következő évi költségvetésről, erről azonban csak annyit mondott, a nyugdíjasok számára jó lesz a 2024-es év, az ő minisztériuma azonban nagy kihívások elé néz.

A fórumon dr. Kovács Zoltán beszélgetett a miniszterrel, akit először életéről kérdezett és akivel közös munkáikat, személyes emlékeiket idézték fel. Egyetértettek a budapesti/nagyvárosi és a vidéki politikai gondolkodás, értékrend különbségeiről. A miniszter hangsúlyozta, kiemelten fontosnak tartja, hogy a vidék is kapjon lehetőséget a fejlődésre, hiszen meglátása szerint az ország növekedési tartalékai vidéken vannak. A vidék fejlesztésének egyik meghatározója éppen az ő minisztériumához köthető, hiszen, mint mondta 4,5 millió ember ingázik naponta, így a közösségi közlekedés fejlesztése kiemelt feladat. Elismerte, néhány éven belül nem lesz sokkal korszerűbb a Volán gépparkja, nem lesz sokkal jobb a vasút, mert ennek kivitelezése évtizedes feladat, a közösségi közlekedés azonban jelentősen olcsóbbá válik a május 1-től bevezetendő vármegye és országbérlettel.

A hazai úthálózat fejlesztésével kapcsolatban kiemelte a nagy útfejlesztéseket, köztük a Pápa-Győr közötti 2×2 sávos 83-as számú út megépítését. Erről elmondta, az, hogy ez az út megépülhet, dr. Kovács Zoltán kitartásának és elszántságának eredménye, hiszen ő volt az, aki az első pillanattól szorgalmazta az útfejlesztést. Azt is elmondta, ha most kezdenék a beruházást, nem biztos, hogy lenne rá pénz, az viszont biztos, hogy most már lesz pénz a befejezésre.

Lázár János úgy fogalmazott, 2013-tól egyre jobban ment hazánknak, még a koronavírus-járvány sem állította meg az ország fejlődését, azonban a 2022-ben kitört háború óta sokat romlottak a kilátások és rendkívül nagy a bizonytalanság. A miniszter a háború befejezését illetően pesszimistán nyilatkozott és azt mondta, ebben a helyzetben nagyon nehéz a kormányzatban dolgozni. Arról is szólt, Magyarországnak semlegesnek kell maradnia, nem állhat senki mellé egy háborúban, hiszen elsősorban a magyarok érdekeit kell képviselnie a kormánynak és csak a béke lehet a cél. Ugyanakkor arról is beszélt, a többi európai országhoz hasonlóan a hadsereg megerősítése, a fegyverkezés fontos feladattá vált a konfliktus miatt, ez viszont azzal jár, hogy kevesebb pénz jut szociális kiadásokra vagy útépítésekre.    

Dr. Kovács Zoltán arról is faggatta a minisztert, hogy milyen lesz az önkormányzatokkal való együttműködés, hiszen a települések most úgy érzik, pénzt, döntési jogot, szabadságot vesz el tőlük a kormány. A miniszter válaszában kiemelte, annyi terhet kell rakni az önkormányzatokra, amennyit elbírnak, de ő mindenképpen kooperációra, konszenzusra törekszik és lesznek módosítások a beruházásokat, építési szabályzatokat érintő jogszabályokban.
-Baj esetén erős, központosított államra van szükség – véli a miniszter, utalva ezzel a korábban már meghozott döntésekre is.

A beszélgetésben szó esett az ellenzékről is, melynek kapcsán Lázár János kijelentette, a hazai politika szereplőit tekintve, egyedül Orbán Viktor képes az ország vezetésére. Hangsúlyozta, a Fidesz stabil, összetartó, bivalyerős párt. Ugyanakkor arról is beszélt, baj esetén az ellenzéknek együttműködést, segítséget kellene kínálnia, ezt azonban a hazai ellenzék nem tette meg sem a pandémia idején, sem most a háború idején.

A jó hangulatú, de határozott véleményt és elképzeléseket megfogalmazó fórum végén az építési és közlekedési miniszter a jelenlévők kérdéseire válaszolt. A kérdések között a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztése, megerősítése, az alsóbbrendű utak állapotának javítása, az egyházi épített örökség megújításának nehézségei, az önkormányzati beruházások, az egészségügy és a hazai kastélyok sorsa is felbukkant témaként.

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: