Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
HAZÁNK - KULTÚRA

Legyen Neked is „Petőfi körtefád”!

Szél Móni | 2023.03.01.

Felhívást tesz közzé a Magyar Kultúráért Alapítvány a költő bicentenáriuma alkalmából.  Az eredeti fáról újraszaporított oltványhoz hozzáférhet minden falu és közösség, amely csatlakozik a felhíváshoz. 

 "Petőfi Sándor utolsó estéjét 1849. július 30-án Székelykeresztúron, a Gyárfás-kúria kertjében, egy terebélyes körtefa alatt töltötte, és másnap e városkából indult fehéregyházi útjára."

Az öreg körtefa Petőfi egyetlen élő tanúja

Legalább is erről szólt  Mikó Imre, kutató az 1970-es években. „Mondják, hogy a Gyárfás-család időnként marhavérrel öntözte meg a tövét, és így maradt meg.” 

Kányádi Sándor emléket is állított soraival: 
„Haldoklik az öreg tanú /Petőfi vén körtefája/Azt beszélik, ő látta volt /verset írni utoljára.”

 
A Kovács Gyula pomológus, a Tündérkert létrehozója begyűjtötte és továbboltotta a körtefa utódainak termő ágát, a hajdanvolt Gyárfás-kúria eredeti körtefájának utódát, amelyet még a 19. század második felében mentett meg egy lelkes, Petőfi-kultuszt ápoló székely atyafi. Hírek szerint a sárga körte lédús és ízletes. Igazán becses történeti emlék.

A Magyar Kultúráét Alapítvány arra kéri a hazai és külhoni közösségeket, hogy csatlakozzanak a felhíváshoz, és Petőfi körtefájának újraültetése mellett gyűjtsék össze saját falujuk, régiójuk legjellemzőbb gyümölcsfáit, illetve az ehhez kapcsolható néprajzi örökséget (históriák, legendák, dalok, ételek stb.), hogy mindezzel saját közösségük önismeretét, önbecsülését erősítsék.
A felhíváshoz a petofikortefaja@kultura.hu e-mail címen lehet csatlakozni. Ide kell küldeni  a gyűjtés anyagának rövid bemutatását.

Jelentkezési és beküldési határidő 2023. március 25., Gyümölcsoltó Boldogasszony napja. 

(fotó: illusztráció, pixabay)
 


 • Friss hírünk
  Videó
  PÁPA - GAZDASÁG

  A hónap végéig kell befizetni a kamarai hozzájárulást

  Március 31-éig kell megfizetni a gazdálkodó szervezeteknek és az...

  Elolvasom »
  Követés:Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: