Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Ma is Istennek, hazának, tudománynak – Felavatták az új internátust

Horváth Andrea | 2023.09.02.

A Dunántúli Református Egyházkerület közösségének évtizedes álma volt, hogy új, korszerű, a gimnázium épületével egységet alkotó kollégiumot tudjon biztosítani a diákoknak. Az álom megvalósításához sok munkára volt szükség, de a 2023-24-es tanév kezdetére elkészült a modern internátus. Az avatáson dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke mondott beszédet.

A házelnök beszédében kiemelte, hogy több mint ezer esztendeje van keresztény oktatás Magyarországon, és csaknem ötszáz éve tart a református oktatás Pápán is. Ezek az egyházi intézmények az évszázadok alatt számos generációt indítottak útnak, ahogy Jókai, az egykori pápai diák megfogalmazta, Istennek, hazának, tudománynak nevelve őket.

– Istenhit, hazaszeretet és a tudomány szolgálata – ez a három alázatos erény az, amely több mint ezer esztendőn keresztül megtartotta és felemelte a magyarságot a Kárpát-medencében – jelentette ki a házelnök, hozzátéve, hogy ezek az erények váltak a Pápai Református Kollégium jelmondatává is, amelyet 1895-ben helyeztek ki az épület homlokzatára, 1952-ben eltávolítottak onnan, majd 1994-ben visszatettek a helyére.

– Mindig és csak akkor lehetünk győztesek, ha Jézus követői maradunk, így szállhatunk szembe az istentagadó erőkkel. Egyházi iskoláink, miként az elmúlt ezer esztendőben mindig, napjainkban is azzal tehetik a legtöbbet, ha növendékeiket elindítják és megerősítik Jézus követésének útján. Ez a legfontosabb, minden más pedagógiai eredmény ekkor teljesedhet ki igazán a tanulók lelkében – hangsúlyozta.

Az egyházi oktatás támogatása kapcsán Kövér László kiemelte: az elmúlt 13 évben Magyarországon és a Kárpát-medence magyar lakta területein több mint 3700 – ebből csaknem 1300 református – templom újult meg, és 200 új templom – ebből 55 református – épült fel magyar kormányzati támogatással. Hozzátette, hogy 2010 óta az állam mintegy 326 milliárd forintot fordított az egyházi köznevelési intézmények fejlesztésére, ezzel több mint négyszáz intézmény felújításához vagy építéséhez járult hozzá.

 – Az elmúlt tizenhárom esztendőben csak az egyházpolitikai szakterületen keresztül mintegy 1400 milliárd forint támogatás és törvényi járandóság került az egyházakhoz, amely összeg a hétszerese annak, mint amekkora 2010-ben volt. Ezen belül a Dunántúli Református Egyházkerületben 2010 óta több mint 25 milliárd forintot fordítottak az egyházi intézmények megerősítésére és bővítésére – emelte ki Kövér László, aki aztán a diákokhoz fordult: – Legyetek igazi pápai református kollégisták, azaz a mindennapi munka,tanulás követelményeinek megfelelve, legyetek méltóak a nagy elődökhöz.

A pápai internátus mintegy 3,5 milliárd forintból kialakított épületének felavatását követően a jelenlevők bejárhatták a pápai refis kollégisták második otthonát.


 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: