Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Ma van az űrhajózás világnapja

Pintér-Papp Eszter | 2024.04.12.

1961. április 12-én Föld körüli pályára bocsátották a világ első, embert szállító űrhajóját, fedélzetén Jurij Gagarinnal. Ezen esemény emlékére lett április 12. az űrhajózás világnapja – s mint oly sok mindennek, úgy az űrhajózásnak is van pápai vonatkozása.

A Gagarin repülése óta eltelt évtizedekben több száz ember járt már az űrben, köztük az egykor Pápán szolgált vadászpilóta, Farkas Bertalan is, aki máig az egyetlen magyar, aki eljutott a világűrbe. Farkas Bertalan 1980 májusában, a Szojuz–36 űrhajó fedélzetén indult a nagy útra. Magyarország ezzel a hetedik volt a nemzetek sorában, amelyek embert küldtek az űrbe.

A magyar űrhajósjelölteket 1977 májusában kezdték kiválogatni a vadászpilóták közül Kecskeméten, a Repülőorvosi Vizsgáló és Kutatóintézetben. Négy pilótát választottak ki, akik közül ketten – Farkas Bertalan és Magyari Béla – a Gagarin Űrhajóskiképző Központban végezték a további felkészülést 1978 és 1980 között. Mindketten kiváló eredménnyel végezték el a kiképzést. Végül a magyar szervezők választották ki Farkas Bertalant az űrrepülésre, de Magyari Béla végig készen állt a helyettesítésére.

Farkas Bertalan és Valerij Kubaszov 1980. május 26-án, magyar idő szerint 20 óra 20 perckor indultak a világűrbe a Szojuz–36 űrhajó fedélzetén. Az űrhajó május 28-án kapcsolódott össze a Szaljut–6 űrállomással. Az űrhajósok 1980. június 3-án tértek vissza a Földre a Szojuz–35 űrhajóval.

Farkas Bertalan űrutazása óta több alkalommal is járt Pápán – családi és baráti kapcsolatok is kötik városunkhoz -, így sokaknak volt lehetőségük arra, hogy személyesen hallgassák meg beszámolóját az űrben szerzett tapasztalatairól, élményeiről.

Az első magyar űrhajós 2005. március 15-én Pápa Város Díszoklevele kitüntetésben részesült.

Kezdőkép: WikiImages képe a Pixabay -en.

Fotók: Jókai Mór Városi Könyvtár, Fotótár

   

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: