Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Magyar hét a Fáy oviban

Horváth Andrea | 2023.03.14.

Kisautó, szép viseletek, hungarikumok is helyet kaptak az ovi folyosóján. A Fáy András lakótelepi Tagóvodában ugyanis hagyomány, hogy március 15-hez kapcsolódóan magyar hetet szerveznek. 

Kapcsándiné Nyulasi Laura tagóvoda-vezető elmondta, hogy minden ünnepet, jeles napot egy hosszabb előkészületi időszakkal vezetnek be. Most is megjelentek az adott ünnepre jellemző színek, szimbólumok, valamint rendeztek egy kiállítást, ahol az óvodába érkező gyermekek és szülők egyaránt megtekinthették a nők, férfiak és gyermekek magyar népviseletét, ruháit.

Az emeleten berendezték a Pilvax kávéházat, ahol a gyerekek beleülhettek egy kényelmes kávéházi székbe, és elképzelhették, beleélhették magukat régen milyen körülmények között írhatta
Petőfi Sándor a Nemzeti dalt, melynek részletével az elmúlt hetek során ismerkedhettek az ovisok.

A projekthét keretein belül a szülőkkel összefogva egy retro magyar játékkiállítás is helyet kapott a folyosókon, csupa olyan padlás-látta játékokkal, ami talán a legizgalmasabb volt a gyermekek számára, hiszen belekukkanthattak, régen mivel játszottak még a szüleik, nagyszüleik, amikor ők voltak gyerekek. – Az érkező szülők is újra és újraélték a gyermekkoruk emlékezetes pillanatait, amit ezen játékok tettek örömtelivé. Ezt bizonyítja az is, hogy nap mint nap perceket töltöttek a kiállítás előtt gyermekeikkel – mondta Kapcsándiné Nyulasi Laura.

A hagyományokon túl a magyar hét  lezárásaként a mai megemlékezést rendhagyó módon tették egyedivé az oviban. Egy szép történettel ismerkedtek a kicsik már hetek óta. – A Fecskefalvi huszárok című mese feldolgozásával a gyermekek megismerkedhettek a régi falubeli szokásokkal, a huszárélettel, a verbuválással, a huszártoborzással, dobolással, meneteléssel, tábori élettel, kisbírói szereppel. Dalokkal, körjátékokkal és közös énekléssel színesítettük a mesét, a gyermekek sokaságával ünnephez méltó öltözékben, nemzetiszín kokárdával, a fiúk huszárcsákóval a lányok pártával a fejükön egy kis előadás keretén belül elevenítettük fel, és hoztuk el az ünnephez és gyermekekhez méltó hangulatot – mesélte a tagóvoda-vezető.


 


 • Friss hírünk
  Videó
  PÁPA - GAZDASÁG

  A hónap végéig kell befizetni a kamarai hozzájárulást

  Március 31-éig kell megfizetni a gazdálkodó szervezeteknek és az...

  Elolvasom »
  Követés:Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: