Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Magyar hét a Fáy oviban

Babos Petra | 2024.03.09.

Az ünnep közeledtével a Fáy András lakótelepi Óvodában az elmúlt két hétben megszervezték a hagyományos Magyar hét projektet. 
-A gyermek lelkét az ünnep hangulata nem tudja mélyen átjárni csupán egyetlen nap alatt, hiszen annak mondanivalóját, szépségét, erkölcsi üzenetét sem lehet egyetlen nap közvetíteni, ezért minden ünnepet, jeles napot egy hosszabb előkészületi időszakkal vezetünk be – hangsúlyozta a Médiacentrumnak Kapcsándiné Nyulasi Laura tagóvoda-vezető. 


– Ezt a megelőző időszakot változatos tevékenységekkel tesszük örömtelivé, a gyermek érdeklődését, kíváncsiságát napról napra tovább fokozzuk. Kezdtük mindezt az ünnepre való ráhangolódással, az óvoda helyiségeinek, ablakainak díszítésével, amelyben megjelenítjük az adott ünnepre jellemző színeket, szimbólumokat, majd rendeztünk egy régi magyar hagyományokból álló kiállítást, ahol az óvodánkba érkező gyermekek és szülők egyaránt megtekinthetik a nők, férfiak és gyermekek magyar népviseletét, ruháit, lehetőségük volt a gyermekeknek felpróbálni a rájuk illő darabot. Megtekinthették az igazi régi bőrcsizmát, csizmafelhúzót, a magyar terítékes asztalt, ahonnan nem hiányozhat a Gyulai kolbász és a jó magyar pálinka sem, persze csak jelképesen jelent meg mindez.  Megismerkedhettek a hungarikumainkkal, mint a pirosarany,  a Törley pezsgő, az Egri bikavér,  az Erős Pista,  a Vizsolyi Biblia. Emeletünkön berendeztük a Pilvax kávéházat, ahol beleülhettek egy kényelmes kávéházi székbe, és elképzelhették, beleélhették magukat, régen milyen körülmények között írhatta Petőfi Sándor a Nemzeti Dalt, melynek részletével az elmúlt hetek során ismerkedhettek a gyermekek. Projektünk keretein belül a szülőkkel összefogva, az ő gyűjtőmunkájuknak köszönhetően, egy Retro magyar játékkiállítás is helyet kapott a folyosónkon, telis-tele olyan padlás látta játékokkal, ami talán a legizgalmasabb volt a gyermekek számára, hiszen belekukkanthattak abba,  hogy régen mivel játszottak még a szüleik, nagyszüleik, amikor ők voltak gyerekek. Az érkező szülők is újra és újra élték a gyermekkoruk emlékezetes pillanatait, amit ezen játékok tettek örömtelivé. Ezt bizonyítja az is, hogy nap mint nap perceket töltöttek a kiállítás előtt gyermekeikkel – mondta a tagóvoda vezetője. 
A hét lezárásaként a szülők bevonásával egy igazi retro magyar autós mozizást szerveztek, melyhez a szülők gyermekek közös munkájával papírdobozokból készítettek saját kisautót, innen nézhettek a gyermekek egy retro mesét, mint a Mézga család vagy a Frakk, vagy Kukori és Kotkoda, a Tv Maci. Emellett igazi mozi élményt varázsoltak a kicsiknek azzal, hogy saját készítésű mozijegyet válthattak, valamint popcornnal, kojak nyalókával tették élvezetesebbé a mozizást.

Fotó: Óvoda

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: