Magyar sajtok a világ legjobbjai között
Négy hazai sajt is megmérettetett. Lezárult a világ legfontosabb sajteseménye, a World Cheese Awards 2022, amelyen több mint 40 ország 4000 sajtja küzdött meg egymással.
Két évente van verseny
Így idén megválasztásra került a 2023-as leg is.
A verseny első helyezettje egy svájci versenyző, az Interprofession du Gruyére lett, mögötte mindössze öt ponttal lemaradva az olasz gorgonzola, De’ Magi végzett. A bronz egy holland versenyzőé, Alde Friskének jutott.
A mezőnyt négy honbéli is erősítette
Az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra két sajtja bronz minősítéssel térhetett haza. Másik termékük az Etyeki Éji Sudár viszont elnyerte a super gold minősítést. Tolner Kata egyéni vállalkozó Röglyukas Félkemény Sajtja szintén a bronz kategóriában kapott helyet.
Ukrajna helyett Wales fogadta az eseményt
Eredetileg a verseny helyszíne Ukrajna lett volna, de a háború miatt új helyszínt kellett választani. A sajtokat egy 250 tagú nemzetközi zsűri bírálta el. Általuk maradt 16 sajt, amit kiemelt bírói testület állította sorrendbe. Super Gold kategóriába a mintegy 4000 induló sajtból 98 jutott be, ezek közül választották ki a bírák a győzteseket.
Tudtad?
A nemzetközi sajtversenyt 1957 óta a Wisconsini Sajtkészítők Egyesülete szervezi. A CNN tudósítása szerint a norvég Ostegården már kis híján felhagyott a sajtkészítéssel, mikor néhány évvel ezelőtt egy sajtja elvitte az aranyérmet. Ezután fia visszatért a családi farmra, ami így továbbra is működésben maradt, és nem tűnt el a világ sajtpalettájáról…
(Fotó: Guild of Fine Food, gff.co.uk)