Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
TECHNIKA

Már a híreket is MI olvashatja?

Szigeti-Aszódi Szilvia | 2023.04.16.
A Fedha névre keresztelt bemondóprogramot egy hidzsáb nélküli, fekete kabátot és fehér pólót viselő szőke nőként ábrázolják, aki arabul szól a nézőkhöz.

A Kuwait News híroldal nemrégiben bemutatta az első, mesterséges intelligencia (MI) által generált hírolvasóját, amely a tervek szerint nem a tévéképernyőkön olvassa majd be a híreket, hanem a médium internetes felületén.

A 24.hu szerint a Fedha névre keresztelt bemondóprogramot egy hidzsáb nélküli, fekete kabátot és fehér pólót viselő szőke nőként ábrázolják, aki arabul szól a nézőkhöz. Az oldal a Kuwait Times-hoz kapcsolódik, amelyet 1961-ben alapítottak az Öböl-régió első angol nyelvű napilapjaként.

Abdullah Boftain főszerkesztő-helyettes szerint a Fedhával azt tesztelik, mekkora az elfogadottsága az MI-nek az innovatív tartalmak szolgáltatása terén, illetve a jövőben akár át is veheti a kuvaiti akcentust, és a híroldal 1,2 millió követővel rendelkező Twitter-fiókján szolgáltathat majd híreket.

A Fedha egy régi, népszerű kuvaiti női név, amely ezüstöt jelent, s azért erre esett a választás, mert ha az emberek a robotokra gondolnak, mindig egy ezüstös, fémes színű dologra asszociálnak. A szőke hajat és világos szemet pedig az ország vegyes – nyugati kivándorlókkal dúsított – lakossága miatt választották.

A The Guardian beszámolójából az is kiderül, miszerint Kuvait nem épp a sajtószabadságról híres: a Riporterek Határok Nélkül 180 országot rangsoroló jelentése szerint a 158. helyen áll a közel-keleti ország.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: