Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
GASZTRONÓMIA

Már nyomtatott élelmiszert is vehetünk Ausztriában

Varga Rebeka | 2023.09.25.

Az osztrák boltok polcain igazán érdekes élelmiszert találunk, bármennyire hihetetlen, már elérhető a Revo Foods nevű startup vállalkozás 3D nyomtatással készült lazaca. 

A lazac inspirálta filé az első vegán 3D nyomtatással készült tengeri herkentyű és az első ilyen eljárással készült termék, amely a boltok polcaira került. – írja az Interesting Engineering. Felmerül a kérdés, hogy ez mégis miből van és miért jó ez nekünk. A gyártó tájékoztatása szerint a termék gomba alapú, algából, hínárból és egyéb növényi anyagokból készül, mikroproteineket, vitaminokat tartalmaz. Kinézete, textúrája és íze -állítólag- valóban hasonlít a haléhoz.

Na de miért nyomtatnánk élelmiszert? A 3D nyomtatással készült vegán hal imposztor környezetbarátabb, mint a hagyományosan halászott mintaképe. Sok halfajt sodor a kihalás szélére a halászat, ebből a szempontból nyilván kedvezőbb a mesterségesen megkomponált filé. Nem mehetünk el azonban szó nélkül amellett, hogy ez a termék akár fonalas gombákból és algákból készül, akár nem, mégiscsak mesterséges. Az ízét, a tápanyagtartalmát a gyártó nagyjából úgy állítgatja, mint más a hangerőt a tévéjén. 

Magyarországon a génmódosított élelmiszereket sem látjuk szívesen. Mint azt az Agrárminisztérium magyarázza, hazánk GMO-mentes politikája egyrészt az egyes GMO-k már ismert negatív hatásait bizonyító tudományos eredményeken alapszik. Másrészt gondolnunk kell a jövő nemzedékeire, a környezet biztonságára, és nem utolsó sorban a GMO-mentes státuszunkból fakadó, és fokozatosan növekvő piaci versenyelőnyünkre, valamint az ehhez kapcsolódó gazdasági érdekeinkre.

Természetesen elismerem, hogy vannak előnyei a terméknek, biztosan jól jön ez a technológia akár az űrben, akár vészhelyzet esetén, ha már a hagyományos élelmiszerek nem elérhetők, de kétkedve figyelem ezt az újítást, mert hiába a vitamin meg a protein, ez valahol mégiscsak mű. Vajon milyen élettani hatásai lesznek ezeknek az élelmiszereknek? Előfordulhat láthatatlan nyomdahiba?

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: