Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
NŐI NAPOZÓ

Már virágzik a csodás mexikói virág, de nem örülnek neki! Vajon miért?

Szigeti-Aszódi Szilvia | 2024.03.04.
Mexikó fővárosa, amely minden tavasszal egy lila virágtengerbe borul a virágzó jacaranda fáknak köszönhetően, idén szokatlan és aggasztó jelenséggel szembesült. A város utcáit díszítő jacarandák már januárban elkezdtek virágozni, jóval a megszokott időszak előtt, ami komoly aggodalmat váltott ki a lakosság és a tudományos közösség körében.

A jacaranda fák látványos virágzása nemcsak a város látványát gazdagítja, hanem fontos ökológiai szerepet is betölt, mivel menedéket és táplálékot nyújtanak a madarak, méhek és pillangók százainak. Azonban a korai virágzás, amelyet több helyi jelentés is megerősített, riasztó jelenségként került értelmezésre, amely mögött az éghajlatváltozás áll.

Constantino Gonzalez, a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem (UNAM) Légköri Tudományok és Éghajlatváltozási Kutatások Intézetének kutatója a Reutersnek nyilatkozva kifejtette, hogy a jacarandák általában a tavasz közeledtével, március vége felé kezdenek el virágozni. Az, hogy ez a folyamat idén már januárban és februárban megkezdődött, nemcsak szokatlan, hanem aggasztó is.

Gonzalez rámutatott, hogy az emelkedő hőmérsékletek miatt Mexikóvárosban a tél idén már január közepén véget ért, szemben a megszokott március végi időponttal. A jacaranda, bár nem őshonos Mexikóban, kiemelkedően fontos szerepet tölt be az ökoszisztémában, hiszen több kolibrit és méhet vonz, mint számos őshonos fafaj.

A korai virágzás nemcsak a város látványát érinti előnytelenül, hanem komoly ökológiai következményekkel is járhat. A megváltozott virágzási minták befolyásolhatják a beporzók és más állatok populációját, ami hosszú távon az ökoszisztéma egyensúlyának felborulásához vezethet.

Mexikóváros jacarandáinak korai virágzása tehát egyértelmű jelzés az éghajlatváltozás gyorsuló hatásairól, és felhívja a figyelmet arra, hogy az időjárás változásai milyen közvetlen és gyakran váratlan következményekkel járhatnak a természetes világban. Ez az eset ismét rávilágít arra, milyen fontos lenne az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a környezettudatos cselekvés szükségessége.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: