Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Maradék nélkül az őszi szünetben

Pintér-Papp Eszter | 2024.10.30.

Egyes felmérések szerint a magyar háztartásokban az elkerülhető élelmiszerhulladék csaknem felét a készételek teszik ki. A hétköznapi rendtől eltérő időszakokban – például ünnepekkor, iskolai szünetekben – a szokásosnál is több élelmiszer kerül a kukába. Némi odafigyeléssel és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül programjának tanácsaival azonban megelőzhető, hogy magunk is növeljük az élelmiszerpazarlók táborát.

A Nébih azt tanácsolja, hogy az egész heti családi menü összeállításakor vegyük figyelembe, hogy családtagjaink mikor tartózkodnak otthon. Az adagok megtervezése mellett a hűtő és a kamramustra se maradjon el, továbbá részesítsük előnyben a közeli lejáratú termékeket! Ezzel nemcsak a pazarlást csökkenthetjük, hanem pénzt is spórolhatunk: egy 4 fős család évente átlagosan mintegy 160 ezer forintot dob ki a kukába élelmiszer formájában.

Mindenszentekkor sokan nemcsak elhunyt szeretteiket látogatják meg, de távol élő rokonaikat is felkeresik. A magyar vendégszeretetre jellemző a túlkészülés, hiszen szeretnénk bőségesen vendégül látni családtagjainkat. Vendéglátóként is fontos a tervezés: mérlegeljük, hányan érkeznek hozzánk, és készüljünk a fogásokból összeállított búcsúcsomagokkal. A maradékokból akár új ételeket is készíthetünk, például pörköltből gulyást vagy rizsből rizsfelfújtat, de sok estben a fagyasztás is remek megoldás.

Az őszi szünet jó lehetőséget biztosít arra is, hogy átgondoljuk háztartásunk élelmiszerfogyasztási szokásait és szükség esetén változtassunk. Jellemző, hogy alulbecsüljük saját élelmiszerhulladék termelésüket. Aki szeretné pontosan tudni, háztartása hol helyezkedik el az élelmiszerpazarlási skálán, és melyek a legfontosabb beavatkozási pontok, annak érdemes csatlakoznia a Nébih Maradék nélkül programjának országos háztartási élelmiszerhulladék-felméréséhez. A hulladéknapló egy hetes vezetése hozzájárul az országos helyzet felméréséhez, saját konyhai szokásaink felülvizsgálatához és a tudatosabb élelmiszerfelhasználáshoz is.

A felmérésre a https://portal.nebih.gov.hu/regisztracio oldalon jelentkezhetnek az érdeklődők.

További pazarlásmegelőző és maradékmentő tanácsok olvashatóak a Maradék nélkül program weboldalán.

Illusztráció: MitCharme képe a Pixabay -en.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: