Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Márton-napi hagyományőrzés az alsó tagozaton

Horváth Andrea | 2023.11.11.

A november 11-i Márton nap zárja le a népszokás szerint az éves gazdasági munkákat, kezdetét veszi a természet téli pihenő időszaka. E napon kóstolták meg az újbort és vágtak le először tömött libákat. Napjainkban ebből leginkább a Márton-napi liba fogyasztása maradt fent. A naphoz azonban Szent Márton legendája is kötődik.

Ezzel a legendával ismerkedtek meg a Weöres Sándor Általános Iskola 1. évfolyamos diákjai. A történet megtekintése után változatos kézműves technikák segítségével alkottak. 

A 2.-3. és 4. évfolyamon nyelvtan órán másoltak, éneken pedig libás dalokat énekeltek, mozgásos játékokat játszottak a gyerekek. Olvasás órán az ünnephez kapcsolódó hagyományokról olvastak. Természetesen itt sem maradhatott el a kézműves tevékenység, mozaikképek és lámpások készültek.

A gyermekek legnagyobb örömére pár osztályban libazsíros kenyeret is fogyasztottak, hiszen a hiedelem szerint: „Aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik.” – számolt be a programokról Bödey-Szabó Zsuzsanna munkaközösség-vezető.

Forrás: Weöres Sándor Általános Iskola facebook-oldala


 • Friss hírünk
  Videó
  Pápa TV híradó

  Híradó 2023.12.01.

  A legfontosabb hírek a városból.

  Elolvasom »
  Követés:Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: