Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Még benyújthatók az adómentességi kérelmek

Huszár Hajnal | 2024.03.27.

Az önkormányzat helyi adókról szóló rendelete értelmében március 31-ig nyújtható be a magánszemélyek kommunális adója alóli mentességet igénylő kérelem a polgármesteri hivatal adócsoportjához. A hónap végére eső húsvéti ünnepek miatt azonban április 2-án, kedden még befogadja az önkormányzat a kérelmeket – közölte érdeklődésünkre Szekeresné Markolt Zita, az adóügyi csoport vezetője.

A rendelet szerint mentesül az adó megfizetése alól az az adóalany, aki január 1-jén települési lakhatási támogatásban részesül, aki egyedül él és jövedelme nem haladja meg a 142.500 forintot, valamint akinek január 1-jén ápolása-gondozása céljából ápolási díjat folyósítanak. Ezekben az esetekben a mentességet az aktuális adóévre állapíthatja meg a hivatal, így igénylése is évente történik.


A települési lakhatási támogatásban részesülőknek csak a kérelem nyomtatványt kell benyújtaniuk, hiszen az igazoló dokumentumot az adócsoport át tudja kérni a Városházán belül. Az egyedül élő kérelmezőknek a kérelemhez csatolniuk kell a megelőző három hónap jövedelemigazolását, vállalkozó esetén az előző év NAV-os bevallását. A nyugdíjasok a nyugdíjfolyósítótól kapott előző évi összesítéssel tudják igazolni jogosultságukat, az ápolási díjban részesülőknek pedig az erről szóló határozatot kell mellékelniük a kérelemhez.

A mentességi kérelemhez szükséges nyomtatvány letölthető a város honlapjáról (www.papa.hu), vagy az adócsoportnál kérhető. Az adócsoport munkatársai egyébként a dokumentum kitöltésében is segítik a kérelmezőket. Az adómentesség iránti kérelemre 30 napon belül támogató, vagy elutasító határozatban reagál a hivatal. 

A múlt évben 604 fő kapott mentességet a kommunális adó megfizetése alól, közülük 233 volt az egyedül élő, alacsony jövedelmű igénylő. 
 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: