Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
NŐI NAPOZÓ

Meg kell védenünk a fecskéket!

Szél Móni | 2023.03.07.

Az elmúlt két évtizedben több mint 50 százalékkal csökkent a hazai fecskeállomány. A tavasz kiemelt fecskevédelmi időszak, amiben a lakosságnak és az önkormányzatoknak óriási szerepe és felelőssége van. 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület adatai szerint az utóbbi húsz évben a fecskék fele eltűnt Magyarországról.

Fordítsuk meg a folyamatot!

Most még van idő kihelyezni a műfészkeket, megtervezni és engedélyeztetni a fecskebarát falfelújítást, felszerelni a “fecskepelenkákat”. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület  a műfészkek elkészítéséhez kisfilmmel is segít. A fecskéknek a rovarok elleni biológiai védekezésben óriási szerepe.

Mások mellett ezért is aggasztó a számcsökkenés.  A hátterében az élőhelyek átalakítása, a táplálékbázis csökkenése, a klímaváltozás, és ami a legmeglepőbb, a kedvezőtlen társadalmi változások, a fecskefészkek leverése, a madarak elzavarása áll.

A március-áprilisban kihelyezett műfészkekkel, sárgyűjtőhelyek létesítésével sokat tehetsz Te is a fecskeállomány megmentéséért.
 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: