Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Még mindig a méret a lényeg

Horváth Andrea | 2023.07.28.

2016-ban nyílt kiállítás a Jókai Mór Városi Könyvtárban Tari József minikönyv gyűjteményéből. A nyugdíjas nyomdász aztán három évvel később átadta a könyvtárnak gazdag kollekcióját, így most Pápán látható az ország legnagyobb minikönyv gyűjteménye.

A minikönyvek az olyan kisebb méretű kötetek, amelyek mérete 30 és 76 milliméter között van, mondta Tari József.  Ezek ugyanolyan kötésűek, mint a normál méretű könyvek, szabad szemmel vagy nagyítóval jól olvashatóak. A minikönyvek tematikája nagyon változatos, a kezdetek valószínűleg a kis méretű, így kis helyen elférő imakönyvekig nyúlnak vissza, de természetesen az irodalom, a képzőművészet, a sport, a helytörténet, sőt a politika is felfedezte magának az apró köteteket. 

Később a nyomdászok versenyre keltek egymással azért, hogy ki tud kisebb méretű nyomtatott könyvet készíteni, így még több minikönyv készült. Magyarországon 1970 és 1990 között volt az az időszak, amikor lényegében tömegesen jelentek meg a minikönyvek, különböző témában. 

Tari József anyagából 2020-ban nyílt meg az állandó kiállítás a városi könyvtárban, kuriózumokkal, érdekességekkel. Itt látható például a világ egyik legkisebb könyve, több miniatűr újság is színesíti a kollekciót, valamint saját kiadású könyvek is gazdagítják a gyűjteményt. Azzal, hogy Tari József Pápán helyezte el az anyagot, nem jelenti azt, hogy gyűjtőszenvedélye alábbhagyott volna. Az elmúlt három évben vásárolt, cserélt minikönyveket ma hozta el Pápára, több mint 120 érdekességgel gazdagodott a gyűjtemény.

Az új kollekcióban van mesefilmeket feldolgozó sorozat, nagyon szép kivitelben, kortárs költők verseit bemutató minikönyvek, Ferenc pápáról szóló, Limában kiadott kis kötet és három 1842-ben készült minikönyv, melyeket Bostonban adtak ki.

Polovitzerné Antal Mónika elmondta, hogy a könyvtár minikönyv gyűjteménye 5662 darabot számlált eddig, megköszönte, hogy Tari József ezt most tovább gazdagította. A minikönyvek hamarosan a polcokra kerülnek és megtekinthetik ezeket is az érdeklődők.


 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: