Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Még nem biztonságos a jég a tavainkon

Pintér-Papp Eszter | 2024.01.13.

Napok óta tart a fagyos időjárás, a hőmérő higanyszála még napközben is ritkán emelkedik nulla fok fölé. Ebben az időben az elmúlt időszak csapadékos időjárása miatt a Pápa környéki szántóföldeken összegyűlt belvizes területeken összefüggő jégréteg alakult ki, és ezeken a helyeken rövidesen megjelentek a korcsolyázók is. 

Állóvizeink felületén is egyre hízik a jégréteg, a szakemberek azonban arra figyelmeztetnek, ezek még nem lehetnek alkalmasak a korcsolyázásra. A Veszprém vármegyei rendőrség a közösségi médiában tette közzé ezzel kapcsolatos tanácsait.

Mint írják, a jégen való tartózkodás és közlekedés legalapvetőbb szabálya, hogy a szabad vizek jegére csak akkor szabad lépni, ha az kellő vastagságú, vagyis legalább 10-12 centiméter vastag a jég, megfelelő szilárdságú, nem olvadt és nem töredezett. A Balatonon 2-3 centiméteres jég van a parti sáv egyes részein és a kikötőkben, ami még alkalmatlan arra, hogy rámenjünk.

Ha mégis megtörténne a baj, és beszakad valaki alatt a jég, fontos tanács, hogy a jeges vízből mentett embert azonnal ne vigyük túlfűtött, meleg helyre, hanem fokozatosan próbáljuk felmelegíteni a testét úgy, hogy előzőleg a jeges ruházatot eltávolítottuk róla! Az ilyen személyt minden esetben orvosi ellátásban kell részesíteni!

Amennyiben bármilyen jégen tartózkodással kapcsolatos veszélyhelyzetet észlelünk – például beszakadás, süllyedés -, azonnal hívjuk a 112-es központi segélyhívót!

A rendőrök arra kérnek mindenkit, aki szeret korizni, ezt ne a szabad vizek jegén tegye, hanem továbbra is a korcsolyapályákat részesítse előnyben!

Illusztráció: 995645 képe a Pixabay -en.

  
Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: