Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Megadták a módját

Horváth Andrea | 2024.04.05.

Egy nagyon szépen megmunkált barokkos női óra- és ékszertartó a hónap műtárgya az Esterházy-kastélyban. A XIX. század végén, esetleg XX. század elején készülhetett a személyes tárgy, melyet talán a kastély hölgyei, esetleg vendégei használhattak. A készítés helyére és a készítőre nem található utalás az óra- és ékszertartón.

 

Az aprólékosan kidolgozott tárgy egy állványból és egy szép tálból áll. Az állványon finom, gondos díszítés látható, az üveg- vagy porcelántálka pedig kívül fehér, belül rózsaszín, aranyozott virágmotívumokkal. Egy szép órát is helyeztek az állványra, melyen körben a zodiákus jegyek láthatók. A női óra egy nyakban hordott szép, ugyanakkor hasznos kiegészítő volt.

 

Huiber Edit, a Gróf Esterházy Károly Múzeum történésze elmondta, hogy az állvány a ’60-as évek második felében került a múzeum birtokába, az óra pedig 1986-ban. A származás nem tisztázott, de a kidolgozottság és a nemes anyagok azt mutatják, hogy rangos megrendelő számára készült, tette hozzá.

 

Az ilyen jellegű személyes tárgyak rendszerint a budoárokban, öltözőkben kaptak helyet, nem csupán hasznosak voltak, de díszként is szolgáltak.

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: