Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Megelevenedik a múlt

Horváth Andrea | 2023.08.24.

A Gróf Esterházy Károly Múzeum kapta azt a feladatot, hogy tartalommal töltse meg a szépen felújított Petőfi-házat. Ez a ház volt a költő harmadik bérelt lakhelye Pápán, itt élt Orlai Petrich Somával, másod-unokatestvérével egy szűk szobában 1841 októberétől 1842 augusztusáig. Az 1820-as években épült házban most a költő pápai tartózkodásának fontos elemei elevenednek meg.

Simon Zsolt alapos kutatómunkát végzett a ház múltját illetően, melynek történetét közzé is tette a múzeum közösségi oldalán. Ebben olvasható, hogy Petőfi szobatársa, Orlai Petrich Soma leírásából ismert: a szoba hosszú és keskeny volt, amit a tulajdonosok a tisztaszobából választottak le. A szűk helyiségbe csak két egymás végébe elhelyezett ágy fért el, és a szoba sejtelmes fényét az utcára néző kis ablak adta. A 6,5×1,9 m-es helyiséget évekkel később raktárként használták.

Dr, Méri Edina, a Gróf Esterházy Károly Múzeum szakmai vezetője elmondta, hogy ezt a keskeny szobát korhű bútorokkal rendezték be. A másik utcára néző helyiségben elsősorban az egykori pápai diák kedvelt helyeinek hangulatát elevenítik fel, így többek között a Hódoska kocsmáét és a színház világáét. A harmadik helyiségben egy tantermet rendeztek be. Az információs pult is számos érdekességet rejt, így például játékokat, kvízt, a költő Pápán írt verseit és az emlékét őrző virtuális sétát.

A mai egyeztetésen részt vett Csukárdi Sándor, a Szó és Kép Színpad vezetője is, aki Petőfi pápai életéről készült kisfilm forgatókönyvét írja. Mint mondta, anekdoták és versek segítségével elevenedik meg ez a világ. A kisfilm szereplői lesznek Balogh Adrienn, Rózsás Hajnalka, Janus Norbert, Schuszter Dóra, Kovács Lázár, Borbély Bence, Maradics Marci és talán Csukárdi Sándor is. A kisfilm elkészítésére dr. Méri Edina a Pápai Médiacentrumot kérte fel.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: