Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Megjelent a Szélesvíz őszi száma

Haraszti Gábor | 2023.10.13.

A 200 éves városháza, a 650 éves Adásztevel és a 130 éves Jókai Kör is helyet kapott a Szélesvíz című folyóirat októberi számában. A lapot a Városházán Unger Tamás alpolgármester, Mátyus Aliz főszerkesztő és Somfai Balázs, nyugalmazott főlevéltáros mutatta be az érdeklődőknek.

Unger Tamás alpolgármester köszöntőjében azt mondta, a Szélesvíz hiánypótló kiadvány, mely kiemel, rávilágít olyan fontos tényekre, eseményekre, melyek a várost, a helyi közösségeket érintik. – A lap mindig egy kiváló tükröt tud elénk tartani és le tudja rakni azokat a mérföldköveket, melyek a jelent tovább színesítik. A mostani lapszám is olyan igényes, hiánypótló kiadvány, mely bízom benne, hogy minél több pápaihoz eljut – fogalmazott az alpolgármester. A kiadványt Mátyus Aliz főszerkesztő ismertette részletesen, mint elmondta, az őszi Szélesvíz-lapszámot az évfordulók jegyében állította össze, kiemelve az Ünneplő járás című rovatot, mely első alkalommal kapott helyet a lapban.

– Mivel idén ünnepeljük Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulóját, olyan kollégáim, barátaim, volt egyetemi diáktársaim írásait vettem a lapba, akiknek fontosnak tartom a gondolkodását a költőről. Nemcsak Petőfit, de Pápa városát is ünnepeljük idén, így Az Ünneplő város rovatban Somfai Balázs: Kétszáz éves városházunk köszöntése című írása olvasható, mely Pápa Város Napján tartott előadásának bővített változata. Adásztevel 650 éves születésnapja apropóján Mayerné Pátkai Tünde gondolatai olvashatóak a folyóiratban, melyet az új rovatba, az Ünneplő járásba szerkesztettem.

Mátyus Aliz elmondta, az Értéktár rovat – ha lehet – a megszokottnál is gazdagabb lett, itt kapott helyet a szintén jubiláló, 130 éves Jókai Kör, a 70 éves Pápai Városi Bélyeggyűjtő Kör, a 40+2 éves pápai Vadvirág Művészeti Egyesület, a 30 éves néprajzi gyűjtemény, a szintén három évtizede működő Pápai Huszár Egyesület valamint a 20 éves Hagyományok Hegye története.

– A Diákrovatból kiemelném Brenner Boglárka: „olyan a folyó, mint ez a nyár” című írását, aki korát meghazudtoló érettséggel vetette papírra gondolatait, mindenkinek ajánlom, ahogy a lapot is, melynek borítóján Horváth Géza fotóművész fényképe látható a nyúli pincesorról – mesélte a főszerkesztő.

Mint elhangzott, azok az írások, melyek terjedelmi korlátok miatt kimaradtak a lapból, a Pápai Művelődéstörténeti Társaság honlapján olvashatóak.


 • Friss hírünk
  ZENE

  Jade Thirlwall és álmai angyala

  Két évvel ezelőtt jelentett szünetet a Little Mix. Azt követően az...

  Elolvasom »
  Követés:Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: