Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Megkezdődött a nagyböjt

Pintér-Papp Eszter | 2024.02.14.

Hamvazószerda van. Tegnap lezárult a farsangi időszak és ma megkezdődik a húsvétot megelőző 40 napos böjt.

A mai napon a katolikus templomokban a pap az előző év virágvasárnapján szentelt barka hamujával keresztet rajzol a hívek homlokára, jellemzően e mondat kíséretében: „Emlékezz, ember, hogy por vagy és porrá leszel!”. A hamu az elmúlást jelképezi tehát.

A hívek számára a mai napon megkezdődik a húsvéti készület ideje, a nagyböjt, mely Jézus 40 napos böjtjére emlékeztet. Korábban a teljes bűnbánati időszakban, vagyis ettől a naptól húsvétig tartott a hústilalom, mára ez változott, de a hamvazó szerda továbbra is szigorú böjti nap, vagyis a gyermekek és idősek kivételével csak háromszor szabad étkezni, ebből egyszer jóllakni, és tilos a hús fogyasztása. A szigorú böjt ezen kívül még nagypéntekre is vonatkozik.

Hamvazószerdához és a nagyböjthöz számos népszokás kapcsolódik. Korábban ettől a naptól egészen húsvétig tilos volt a mulatozás, még lakodalmakat sem tartottak. Hamvazószerdán alaposan kisúrolták a húsos fazekakat és csak húsvétkor vették elő újra. A böjti étrend sok helyen levesből, főzelékből, kásából és tésztából állt. A lányok, menyecskék és asszonyok ilyenkor egyszerűbb, sötétebb ruhákat viseltek.  

A néphit szerint, aki hamvazkodik, annak nem fog fájni a feje. Előfordult, hogy a templomból hazatérők összedörzsölték homlokukat az otthon maradottakéval, hogy a fejfájás őket is elkerülje.

illusztráció: Grzegorz Krupa képe a Pixabay -en.

  

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: