Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Megkezdődtek az oktatások a választásra

Huszár Hajnal | 2024.05.28.

A Helyi Választási Iroda megkezdte a szavazatszámláló bizottságok tagjainak és jegyzőkönyv-vezetőinek oktatását a június 9-ei önkormányzati és EP választásra. Tegnap délután a 2022-ben a képviselő-testület által megválasztott szavazatszámláló bizottsági tagok első csoportja vett részt az oktatáson a Városházán. Összesen közel 150 választott bizottsági tag gondoskodik majd a választás jogszerű lebonyolításáról – tudtuk meg az előkészületek kapcsán.


-A szavazatszámláló bizottságok minimum öt főből állnak, közülük három tagot a testület választott meg és a jelölteknek, jelölő szervezeteknek is van lehetőségük tagokat delegálni a bizottságokba – közölte dr. Nagy Krisztina, a Helyi Választási Iroda vezetője. Mint mondta, a szavazatszámláló bizottságok független szervek, senki által nem utasíthatók, feladatuk a szavazás zökkenőmentes lebonyolítása.
-Ők ellenőrzik a szavazóhelyiségek pártsemleges megjelenését, a bizottság vezeti a névjegyzéket, a választópolgárok jegyzékét, átadja a szavazólapokat és ügyel arra, hogy a szavazóhelyiségen belül a választás a szabályoknak megfelelően történjen – ismertette az irodavezető.


A bizottsági tagok oktatásához a Nemzeti Választási Iroda készített egy tájékoztató füzetet, amit már előzetesen megkaptak az érintettek és több oktatóvideót is gyártott, amit pedig a képzésen vetített le a Helyi Választási Iroda. Az ebben foglalt információkat szóban is kiegészítették, hogy minden bizottsági tag felkészülten tudja ellátni a június 9-ei feladatait. 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: