Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Megszépült a kemeneshőgyészi Radó-kastély

Huszár Hajnal | 2024.04.20.

Falubeliek és meghívott vendégek sokasága népesítette be pénteken délután a Kemeneshőgyész központjában álló Radó-kastély udvarát, az épület részleges felújításának befejezését és a közösségi célokat szolgáló kúria avatóját ünnepelték.


A megjelenteket Kovács Tamás, a település polgármestere köszöntötte, aki arról szólt, a falu számára a pályázati források biztosítanak lehetőséget a fejlesztések végrehajtására.
-Büszkén mondhatom, hogy az önkormányzati ciklusban a Magyar Falu Programban 14 pályázatunk nyert és 155 millió forint forráshoz jutottunk – közölte és sorolta: temetőfejlesztések, óvodai beruházások, kommunális eszközök vásárlása, orvosi eszközök beszerzése, elhagyott ingatlan vásárlása, a polgármesteri hivatal épületének megújítása, új falubusz vásárlása, utcák aszfaltozása valósulhatott meg. Most pedig a falu emblematikus épületének megújulását köszöntik. A polgármester felidézte az épület történetét, azzal kezdve, hogy már az 1764-es katonai felmérési térképeken is szerepelt, jelenlegi formáját pedig a 20. század elejére érte el.


-Tudtuk, hogy a kastély felújítása egy beruházással nem valósítható meg, ezért kisebb lépésekkel haladtunk és így szeretnénk folytatni a jövőben is. Kétszer nyertünk pályázati forrást az épület megújítására, ami kulturális-, sport- és szabadidőközpontként működik. Ez az egyetlen olyan közösségi tér, ahol nagyobb létszámban össze tudunk jönni – hangsúlyozta a fejlesztés fontosságát a településvezető.


A felújítás első ütemében kicserélték a nyílászárókat, az új ablakok eredeti mintázattal készült fa nyílászárók, bővítették és felújították a vizesblokkot, megújult a rendezvénytér és a fogadótér, továbbá villamossági munkák zajlottak az épületben. A második sikeres pályázat lehetővé tette az épületkülső rendbe tételét. A két beruházás közel 54 millió forintba került.


Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő köszöntőjében gratulált a falunak a sok sikeres pályázatért, hangsúlyozva, a Magyar Falu Program ezért jó, mert a települések igényeihez igazodik. Mint mondta, az épület megújításával a közösségi élet helyszíne vált igényesebbé, ugyanakkor egy olyan történelmi jelentőségű épület megóvását is jelentette a két fejlesztés, ami része a kemeneshőgyésziek életének.


Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szintén gratuláló szavakkal kezdte beszédét. Úgy fogalmazott, valami egészen fantasztikus dolgot alkotott a kemeneshőgyésziek közössége ezzel a két Magyar Falu Programos pályázattal.
-A falusi ember dolgos, szorgalmas és lételeme az alkotás. A jó politikusnak is. A jó falusi politikusnak, polgármesternek pedig igazán lételeme az alkotás. Ebbe az alkotókedvbe érkezett jó ütemben a Magyar Falu Program, ami segített számos kemeneshőgyészi terv megvalósításában. Ennek az épületnek a megújítása az eddigi fejlesztések legszebb ékköve – emelte ki. 


A kormánybiztos szerint azon túl, hogy a falu egy meghatározó épülete szépült meg, ami településképi szempontból is nagy eredmény, a legfontosabb, hogy a közösséget szolgálja ez az épület.
Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: