Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
HAZÁNK - KULTÚRA

Megtekinthető a királyné gimnasztika nadrágja

Szél Móni | 2023.09.05.

Sőt a trónörökös Rudolf vadászmellénye is. Wittelsbach Erzsébet – Sisi – rajongóinak száma világszerte egyre nő. Saját valamint közvetlen családtagjai használatából megmaradt különleges tárgyak segítségével mutatják be életét Gödöllőn.

Szeptember 8-tól látogatható a Sisi on Tour

A világ két legfontosabb Sisi-kultuszhelye – egyben az Európai Királyi Rezidenciák Szövetségének tagjai – egy közös időszaki kiállítással emlékeznek Erzsébet királyné halálának 125. évfordulójára – olvasható a fidelio oldalán. A kiállítás igazi kuriózum, értéke is egyedülálló!

 A  2004-ben nagy sikerrel nyílt meg a bécsi Hofburgban a Sisi Múzeum a Schloss Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H. mára a világ legnagyobb „Sisi-gyűjteménye”. A legérdekesebb darabokból a bécsi szakemberek egy utazó kiállítást állítottak össze.

A mobil tárlatot Ausztrián kívül a Gödöllői Királyi Kastélyban mutatják be először.

200 tárgy a mindennapokból

Látható lesz például Erzsébetnek az a kis selyemruhája, főkötője, amelyet a keresztelőjén viselt. Kiállításra kerül a császár uralkodói jelmondatával, s a magyar Szentkoronával díszített kis, aranyozott tartály, benne az 1867. június 8-i koronázás dombjának földjével.  Erzsébet királyné idővel egyre visszahúzódóbb lett, társaságban legyezőt, ernyőt, illetve csipkefátylat használt. Ezzel is kerülte a kíváncsiskodók tekintetét. Ezen napokból látható majd selyemből készült, csipkével díszített fekete napernyő. Kiállítják Horovitz Lipót festményét, amelyet már a királyné halála után festett, Ferenc József megrendelésére.

Igazi kuriózumok a tárlaton

Ilyen például szépségreceptjeiből néhány, porcelánok, textilek. Megtekinthető például a királyné gimnasztika nadrágja, Rudolf trónörökös vadászmellénye.

A kiállítás 2023. szeptember 8-tól 2024. január 28-ig tekinthető meg.

 (Fotó/Forrás: Gödöllői Királyi Kastély, wikipedia)

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: