Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Méltón őrizni a költő emlékét

Huszár Hajnal | 2023.12.19.

A képviselő-testület tagjait, a Városháza vezetői munkatársait, a Petőfi emlékét őrző intézmények, szervezetek vezetőit és azon települések képviselőit hívta az önkormányzat a felújított Petőfi ház megtekintésére, melyek szintén fontos szerepet játszottak a költő életében.

A programon a vendégek egy belvárosi sétát tettek Schilde René, a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei munkatársának vezetésével, aki bemutatta Petőfi Sándor pápai tartózkodásának meghatározó helyeit, számos érdekességet elevenítve fel az ifjú költő életéből. Ezt követően a jelenlévők megtekintették a Petőfi házat, s 19. századi diákká átlényegülve részt vettek egy korabeli tanórán, ízelítőt kapva a kiállítóhely múzeumpedagógiai foglalkozásából.

A rendezvényen dr. Áldozó Tamás polgármester arról beszélt, hogy az önkormányzatnak a megmaradt – egykor Petőfi lakóhelyeként szolgáló – épületeken kívül semmilyen tárgyi emléke nincs a költőről, mégis fontosnak tartották, hogy a pályázati támogatás nyújtotta lehetőséget kihasználva emléket állítson a poétának.
Hangsúlyozta, Petőfi pápai életének emlékeit régóta őrzi a Református Gimnázium és a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei, munkájuk elismerésre méltón idézi meg a költő korát. A Petőfi házban létrehozott kiállítás egy újabb képet mutat meg az ifjú költőről és koráról, ezzel még teljesebbé teszi a múltidézést. Ugyanakkor Petőfi Sándor pápai tartózkodásának megidézése a város 19. századi életének megismertetéséhez is sok adalékot nyújt.

A polgármester köszönetet mondott mindazoknak a szakembereknek, akik ebben a munkában részt vesznek és akik közreműködtek a Petőfi utcai épület kiállítóhellyé alakításában, az ide tervezett programok megvalósításában. A városvezető bízik abban, hogy sok érdeklődő és diákcsoport keresi majd fel a házat és a Petőfi emlékhelyeket.    

A rendezvényen részt vett Ács Attila, a Vas vármegyei Ostffyasszonyfa település polgármestere is, aki gratulált a Petőfi ház megújításához és a kiállítóhely létrehozásához. Mint mondta, a falubeliek számára nagyon fontos történelmi emlék, hogy az ifjú Petőfi ott töltötte 1839 nyarát, a költő tisztelete generációról generációra öröklődik, az önkormányzat pedig egy emlékszobát hozott létre a múlt megidézésére. Ács Attila úgy fogalmazott, mindenképpen figyelmébe ajánlja iskolájuk vezetésének a pápai látnivalókat és biztos abban, hogy az ostffyasszonyfai gyerekek átélhetik azt az élményt, mely Pápán fogadja a Petőfi Sándor iránt érdeklődőket.  

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: