Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
GASZTRONÓMIA

Mentsd át a nyár ízeit a hidegebb hónapokra!

Szél Móni | 2024.07.07.

Mutatjuk a lecsó eltevés receptjét télire. A nyár egyik legkedveltebb fogása a lecsó. A kertben szedett érett paprika, paradicsom és hagyma felhasználásával az igazán finom.  

A legtöbb befőtthez hasonlóan a lecsó is eltehető télire 

A lecsó tulajdonképpen egy magyaros zöldségragu. Az étel eredetét az 1900-as évek elejére vezethetjük vissza, amikor is a lecsó a magyar gasztronómia egyik alappillérévé vált. 

„A lecsó nemzetközi szintű elterjedését a konzervipar fellendülésének tulajdoníthatjuk, melynek köszönhetően olyan romlandó árucikkek, mint a lecsó alapanyagai, vagy maga a kész lecsó is képesek lettek túlélni a szállítást és az időt, így a lecsó télire is eltehető, bármikor felhasználható konyhai alapanyaggá vált”

idézi a történetét pénzcentrum.

Az alap lecsó: egy rész paradicsom, két rész tv paprika, egy fél rész vöröshagyma. Persze ahány ház, annyi szokás. Van aki az arányokat eltolja, van, aki szerint fokhagymával, csípős paprikával a legjobb. Sőt! Darálthús, tojás, kolbász is teheti még ízletesebbé.

Lecsó télire, hozzávalók

 • 1 kg vöröshagyma
 • 2 kg paradicsom
 • 4 kg tv paprika
 • 2 fej fokhagyma ízlés szerint
 • só, bors ízlés szerint
 • olaj vagy zsír

Elkészítése

Tisztítás után kockázzuk fel az alapanyagokat. Egy kevés zsíron vagy olajon sóval dinszteljük meg a hagymát, majd, ha kezd üvegesedni, adjuk hozzá a paradicsomot és a paprikát. Sózzuk, borsozzuk, alkalmanként megkeverve főzzük puhára!

A lecsó befőzése, avagy a lecsó eltevése télire üvegbe

Ha elkészült, alkalmazzuk a dunsztolás alapjait. Forrón tegyük az üvegbe, hagyjuk nagyon lassan kihűlni. Így tartósítószerek használata nélkül, hónapokon keresztül frissen tarthatjuk a nyár ízeit.

A dunsztolás és a befőttes üvegek végleges lezárása előtt tegyünk a lecsós üvegek tetejére egy-egy kanál forró zsírt.

 • Friss hírünk
  Videó
  Múltidéző

  Múltidéző 2024.07.15.

  Események ezen a napon a következő évekből: 2002, 2013, 2015

  Elolvasom »
  Követés:Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: