Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Menyekező

Horváth Andrea | 2024.04.29.

A DeFoP, azaz Design Folk Pápa a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület immár hagyományos rendezvénye, melynek keretében népviselet- és divatbemutatót szerveznek. A tánc világnapi rendezvény keretében immár harmadik alkalommal mutatták meg az érdeklődőknek a viseletek színes világát – ezúttal tematikusan.

Pitlik-Sipos Eszter néptáncpedagógus, népviselet-szakértő hozta el gyűjteményének menyasszonyi viseleteit, a századelőn divatos tótkomlósi, kállói, ajaki, sárközi, kalocsai, gömöri, bukovinai, klézsei, magyarpalatkai, krasznai, mérai ünnepi öltözeteit. 

 

Minden kislány és nagylány álmodozik arról, hogy milyen menyasszonyi ruhában megy férjhez. A paraszti kultúrának az egyik legünnepélyesebb eseménye volt az esküvői szertartás és a lakodalom. A bemutató egy átfogó képet adott  a menyasszony öltözetéről.

 

Az ünnepi öltözetet igyekeztek a legjobb minőségű anyagból készíteni. Hogyha csak gyengébb minőségű anyag állt rendelkezésre, az ünnepi jelleget a gazdagabb díszítés adta, mondta a gyűjtő, aki azt is elmesélte, hogy az első viseletét szüleitől kapta, aztán hosszas gyűjtőmunka eredménye volt az a 16 szép viselet, amit a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület tagjai mutattak be. 

A lányok több órán át készültek a bemutatóra, volt, aki már hat órával a kezdés előtt megérkezett, hiszen nemcsak az alsőószoknyák, az ingek, de a hajdíszek és egyéb kiegészítők is, mint például a párta, a kaláris, a kézben fogott keszkenő is mind jelentéssel bír.

Volt fekete menyasszonyi ruha is, a gyűjtő elmondta, hogy ezzel tulajdonképpen gyászolta a lányságát a menyasszony, hisz eleink idejében ritka volt a szerelmi házasság.

A gyönyörű viseletek mellé azért érkeztek modern darabok is, ezeket is a néptáncos lányok mutatták be a vörös szőnyegen.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: