Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Mesék, denevérek, időutazás és játék a tűzzel – Múzeumok éjszakája az Esterházy-kastélyban

Pintér-Papp Eszter | 2024.06.23.

Az idei Múzeumok Éjszakáján is számtalan érdekességgel várta a látogatókat a pápai Esterházy-kastély. A hagyományos kastélyprogramok mellett különleges tárlatvezetés és előadások is szerepeltek a programkínálatban.

Délutántól egészen éjfélig fogadta a látogatókat a kastély Vincent – 100 Van Gogh-rajz című időszaki kiállítása. Sok érdeklődőt vonzott a különleges tárlat, melynek segítségével egy egészen új oldaláról ismerhetjük meg a neves holland festőművészt.

A Marionett színházban Esterházy Miklóssal, Az Öreghegy meséi és a Málna és a csotrogányok című könyvek szerzőjével találkozhattak az érdeklődők. A fiatal szerző meséi egy varázslatos tájra, az Öreghegyre kalauzolják el az olvasókat, ahol csodálatos dolgok történnek – például a teknősbéka a tóban dinoszaurusz lesz – és ahol megismerkedhetnek a hegy lakóival, az ő történeteikkel. Esterházy Miklóssal munkatársunk, Horváth Andrea beszélgetett, de a beszélgetést természetesen átszőtték a varázslatokkal teli mesés történetek.

Ezen a különleges éjszakán különleges tárlatvezetések is vártak mindenkit, akik érdeklődnek az antik bútorok, a kastély berendezési tárgyainak története iránt. A látogatókat ezen alkalmakon Strakovits Tamás műgyűjtő kalauzolta végig a főúri enteriőr termein, a tőle megszokott nyíltsággal és őszinteséggel engedve bepillantást a műkincskereskedelem, és a hazai kastélyok világába.

Az elmúlt évben nagy sikere volt és most is sok érdeklődőt vonzott a Barátkozz a denevérekkel! című program. A látogatók itt Máté Balázs denevérkutató előadásainak segítségével sok érdekességet megtudhattak ezekről a különleges emlősökről és azt is megtudhatták, hogy sem a vérszívásnak, sem a hajba ragadt denevérekkel kapcsolatos történeteknek nincs valóságalapja. A látogatóknak lehetőségük volt arra, hogy sötétedés után részt vegyenek éjszakai megfigyelésen és fügönyhálós befogáson is, az előadások résztvevői közt pedig óriás plüss denevéreket sorsoltak ki.

A kicsik kedvence, a Gyermekbirodalom is egész éjjel nyitva állt a látogatók előtt, sok kisgyermek csodálta itt a kiállított várakat, kastélyokat és a játszóház is csilingelő gyermekhangoktól volt hangos.

Késő estig indultak a hagyományos tárlatvezetések is. Ezen az éjszakán is időutazáson vehettek részt a látogatók, akik a grófi udvartartás vendégeiként sétálhattak végig a kastély csodálatos termein. A Múzeumok Éjszakáján azonban ezek a tárlatvezetések is különlegesek voltak, a vendégeket Kemenczki Gábor és tanítványai, Bagarus Máté, Pintér Máté és Pintér Keve örvendeztették meg gitárjátékukkal.

Akik az időutazást szerették volna megörökíteni, barokk ruhás fotózáson is részt vehettek, ahol maguk is korhű ruhákat öltve készíttethettek fotókat, örök emlékül a kastélyban tett látogatásukról.

A Múzeumok éjszakájának programját Glassl Dominik látványos tűzzsonglőr produkciója zárta.

                        

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: