Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Mi a kapocs a héber nyelv és a magyar protestantizmus között?

Horváth Andrea | 2023.07.20.

A zsidó szabadegyetem e heti rendezvényén dr. Zsengellér József teológus, hebraista, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem egyetemi tanára, a Dunántúli Református Egyházkerület kutatója tartott előadást. Nem mellesleg dr. Zsengellér József volt a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület alapító elnöke, mondta el köszöntőjében Schmidt Orsolya, jelenlegi elnök.

A Zsinagógában tartott előadás egy érdekes témát járt körül. Mi a kapcsolat héber nyelv és a magyar protestantizmus között? A válasz egyértelmű: a Biblia. Az Ószövetség nyelve a héber és a protestantizmus ezt még konkrétabbá tette azzal, hogy a gyökerekhez, az eredeti nyelvhez tért vissza. A protestáns bibliafordítók vallották, hogy a Biblia igazán csak eredeti nyelvén érthető meg. Károli Gáspár is a héber szövegre támaszkodott nagyhírű bibliafordításában, Heltai Gáspár "zsidóbibliát" szerzett be munkájához.

Az előadó kiemelte azt is, hogy a 16. században megfogalmazódott az az elmélet, hogy a héber a teremtés nyelve, a legősibb nyelv, s mint ilyen, minden más nyelve kiindulópontja. Ezt az elméletet nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani, ám a magyarok erre felfigyeltek, hisz a magyar nyelv sem kötődött a körülöttünk élők nyelvi rendszeréhez, különálló volt, épp úgy, mint a héber.

A bibliai zsidóság és a magyar nép sorsának párhuzamba állítása egyébként is jellegzetes vonása volt a magyarországi reformációnak, s a magyar nyelv eredetének első kutatói a héber nyelvben látták az első rokont. Később a finn-ugor rokonság váltotta ezt az elméletet.

Jövő szerdán a szabadegyetem érdeklődői a régi és az új zsidó temetőbe látogathatnak el.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: