Miért isznak sok bort a zsidók?
A bor szakralitása, avagy Jobb-e a kóser? …és miért is isznak sok bort a zsidók? tette fel a kérdést Erdei-Brüll György a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület előadásán. Erdei-Brüll György az egyetlen magyar kóser borász. Az kiderült, hogy a bor az egyik legfontosabb nedű a Tóra szerint is, valamint hogy az első hivatalosan is regisztrált bőséges borfogyasztó Noah (Noé) volt. A mai trendeket bizonyára nem fordítja meg, de a Tóra szerint az első bor fehér és édes volt, az előadó szerint a száraz borok az 1700-as években jelentek meg a német borászok jó marketingjének köszönhetően. A zsidók a számtalan áldás mellé mindig bort kortyolnak, kötelezően..
A mádi zsidó borász ősei az 1700-as évek végén költöztek Krakkóból Tokaj-Hegyaljára, ott aztán lehetőségük nyílt arra, hogy saját szőlőből állítsák elő messze földön híres boraikat. Brüll György pedig ugyanazon a borvidéken borászkodik, ahol több mint 300 évvel ezelőtt az ősei megtelepedtek. MInt mondta, nem akarta veszni hagyni, amiért felmenői megdolgoztak.
Minden bora kóser, hiszen a szőlő termesztése, szüretelése és a bor előállítása során Erdei-Brüll György szigorúan betart minden előírást. Két olyan kóser bora is van, amelyen hechser igazolás van – tehát hogy egy zsidó ember fogyaszthatja ezt az italt: az egyik egy kései szüretelésű, , száraz bor; a másik pedig egy ugyancsak kései szüretelésű, de édes bor. Ezeket meg is kóstolhatták a résztvevők. Az előadó hozzátette, a kóser nem minőséget jelent, hanem azt, hogy zsidó ember készítette – bár hozzátette, hogy az ő borai tényleg rendkívül jók, tehát ebben az esetben a kóser valóban minőségjelző is.