Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Minden, amit a választásról tudni kell: Megkezdődött a kampány

Huszár Hajnal | 2024.04.20.

Április 20-án, azaz ma reggel indul a június 9-ei választások kampánya. A jelöltállító szervezetek ma reggeltől vehetik át a választási iroda által kiadott, egyedi azonosítóval ellátott ajánlóíveket, mellyel megkezdődhet az ajánlások gyűjtése. A jelöltajánlással kapcsolatos tudnivalókra hívta fel a figyelmet dr. Nagy Krisztina, a helyi választási iroda vezetője.

Mint mondta, ajánlásra a választókerületben választójoggal rendelkezők élhetnek, akik lakóhelyük szerinti településen polgármesterjelöltre és egyéni választókerületben az önkormányzati képviselőjelöltre, lakóhelyük szerinti vármegyében a vármegyei listára, az EP listára, valamint a nemzetiségi választópolgárok települési nemzetiségi jelöltre, területi, valamint országos nemzetiségi listára adhatnak jelölést.

-Az ajánlóív tartalmazza a választás típusát, a jelöltként indulni szándékozó választópolgár nevét, a jelölő szervezet nevét vagy a független jelölés tényét, a választókerület megjelölését. Közös jelölt esetén valamennyi jelölő szervezet nevét fel kell tüntetni az ajánlóíven. Az ajánlást gyűjtő személy az íven feltünteti nevét, személyi azonosítóját és aláírását – ismertette dr. Nagy Krisztina. Hangsúlyozta, az ajánlóívre rá kell vezetni az ajánlást adó választópolgár nevét, személyi azonosítóját, magyarországi lakcímét és saját kezűleg kell aláírnia a dokumentumot.

-Fontos tudni, hogy egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat, de egy választópolgár egy jelöltet csak egy ajánlással támogathat, amennyiben ugyanazt a jelöltet többször ajánlja, minden ajánlása érvénytelennek minősül. A már leadott ajánlás nem vonható vissza – hívta fel a figyelmet az ajánlás szabályaira.

A választási törvényben meghatározottak szerint ajánlást a polgárok zaklatása nélkül a jelölő szervezet képviselője vagy a jelöltként indulni szándékozó választópolgár, illetve annak képviselője bárhol gyűjthet, de vannak kivételek. Így nem gyűjthető ajánlás munkahelyen; tömegközlekedési eszközön; állami, helyi és nemzetiségi önkormányzati szervek hivatali helyiségében; iskolákban, óvodákban és felsőoktatási intézményekben; egészségügyi szolgáltató helyiségében; a bevásárlóközpontok közforgalom számára nyitva álló parkolójában pedig csak akkor gyűjthető ajánlás, ha ahhoz a tulajdonos előzetesen írásban hozzájárult.

-Egyéni választókerületi képviselőjelölt az lesz, akit az adott választókerület választópolgárainak legalább 1 százaléka jelöltnek ajánlott. Ez városunkban választókerületenként eltérő, jellemzően 23-25 ajánlást jelent. Polgármesterjelölt Pápa városban az, akit legalább 300 választópolgár jelöltnek ajánlott – közölte dr. Nagy Krisztina.

A polgármesterjelöltre és egyéni választókerületi jelöltre, valamint települési nemzetiségi önkormányzati jelöltre gyűjtött ajánlásokat május 6-án 16.00 óráig adhatják le a jelölőszervezetek és egyéni jelöltek. A vármegyei lista, a területi és országos nemzetiségi lista bejelentésére pedig május 7-én 16.00 óráig van lehetőségük a jelölő szervezeteknek.

 

      


 • Friss hírünk
  ZENE

  A szókimondó rapper

  Az amerikai rapper, dalszerző, Cardi B (1992) a hip-hop világ egyik...

  Elolvasom »
  Követés:Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: