Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Minden, amit a választásról tudni kell – így szavazhatunk

Huszár Hajnal | 2024.06.08.

Június 9-én, vasárnap két választást is tartanak hazánkban. Az elmúlt hetekben dr. Nagy Krisztina, a Helyi Választási Iroda vezetője az előkészületekről és a választással kapcsolatos tudnivalókról tájékoztatta olvasóinkat, ezúttal pedig a szavazás menetét ismertette.

Mint mondta, a szavazóhelyiségekben vasárnap 6.00 órától várják a választópolgárokat, akik 19.00 óráig adhatják le szavazataikat, személyesen a lakcímük szerinti, amennyiben bejelentett tartózkodási helyükre átjelentkeztek, a tartózkodási helyük szerinti szavazókörben. 
-Ahhoz, hogy a választópolgárok szavazhassanak személyazonosságukat és lakcímüket vagy személyi azonosítójukat érvényes okmányokkal kell igazolniuk. Erre alkalmas a személyazonosító igazolvány, az ideiglenes személyazonosító igazolvány, az útlevél és a kártya formátumú vezetői engedély, továbbá a lakcímkártya – hangsúlyozta, hozzátéve, az áprilisban kiküldött választási értesítőt nem szükséges elvinni, de azon a szavazókör pontos címe megtalálható, így érdemes megnézni a dokumentumot. 

Azok, akiknek semmilyen érvényes okmányuk nincs, a Veszprém Vármegyei Kormányhivatalban pótolhatják, hiszen a Pápai Járási Hivatal Kormányablaka vasárnap 7.00-19.00 óra között tart ügyeletet, mely alatt ideiglenes személyazonosító okmányt állítanak ki, pótolják az elveszett, megrongálódott lakcímkártyát és az elkészült okmányok átvételére is lehetőséget biztosítanak.

-A szavazóhelyiségben a választópolgárnak a személyazonosságát és lakcímét vagy személyi azonosítóját hitelt érdemlően igazolnia kell, ezt követően szavazólapot kap a szavazatszámláló bizottságtól, amit a választópolgár jelenlétében a bal felső sarokban lepecsétel a bizottság. A választópolgárok a névjegyzéken aláírásukkal igazolják, hogy átvették a szavazólapokat – ismertette az iroda vezetője.

Mivel több választás is zajlik egyidőben – helyi önkormányzati választás, nemzetiségi önkormányzati választás és európai parlamenti választás – a szavazópolgárok több szavazólapot kapnak, az egyes szavazólap fajták különféle színűek.
-Az európai parlamenti szavazólapot kék kerettel, a polgármester választás szavazólapját sárga, az önkormányzati képviselő választás szavazólapját fehér, a vármegyei közgyűlés szavazólapját szürke kerettel látták el – sorolta dr. Nagy Krisztina. A szavazólapok mellé egy fehér színű borítékot ad át a szavazatszámláló bizottság, a szavazáshoz szavazófülke áll a választópolgárok rendelkezésére. 

Érvényesen szavazni a szavazólapon szereplő valamely jelölt neve melletti vagy lista feletti körbe tollal írt egymást metsző két vonallal lehet. 

Aki nemzetiségi választópolgárként szerepel a névjegyzékben, nemzetiségi önkormányzati választáson is részt vehet. A nemzetiségi szavazólapok zöld színűek, e mellé zöld borítékot ad át a szavazatszámláló bizottság, melyre ráírja a nemzetiség megnevezését. A zöld szavazólapokat a zöld borítékba kell helyezni, melyet le kell zárni és ezt követően az urnába helyezni – hívta fel a figyelmet az irodavezető, ugyanis a nemzetiségi szavazat csak akkor érvényes, ha azt lezárt borítékban helyezik az urnába.

Az a választópolgár, aki a szavazóköri névjegyzékben szerepel, de mozgásában egészségi állapota, fogyatékossága vagy fogva tartása miatt gátolt, mozgóurna iránti kérelmet nyújthat be. A mozgóurna kérelem elektronikus azonosítással elektronikus úton június 9-én 12.00 óráig kérhető, de ugyaneddig az időpontig kérhető írásban is az illetékes szavazatszámláló bizottsághoz eljuttatva.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: