Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Minden, amit a választásról tudni kell: mozgóurna igénylés

Huszár Hajnal | 2024.05.21.

A 2024-es önkormányzati és európai parlamenti választásokon is van lehetőség mozgóurnát igényelni a szavazáshoz – közölte dr. Nagy Krisztina, a helyi választási iroda vezetője. Hangsúlyozta, erre annak a választópolgárnak van lehetősége, aki egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogva tartása miatt nem tud elmenni a szavazóhelyiségbe.

-A mozgóurnás szavazáshoz kérelmet kell benyújtania a választópolgárnak. Ennek többféle módja is van, a legegyszerűbb otthonról elektronikus úton igényelni, ám megteheti személyesen, vagy beküldheti az írásos kérelmet hozzátartozójával, szomszédjával is, de postán is feladható – tájékoztatott. Az elektronikus kérelembeadáshoz a valasztas.hu oldalon is megtalálható a nyomtatvány, melyet a felületen kitöltve, beküldve gyorsan intézhető a mozgóurna igénylés.

A mozgóurna igényléshez a benyújtás módjától függően több határidő tartozik. Online igénylés esetén, ha a választópolgár ügyfélkapus azonosítás nélkül kéri, akkor a június 9-ét megelőző szerdán 16 óráig, ügyfélkapus azonosítással a választás előtti pénteken 10 óráig kell benyújtani, ezt követően a szavazás napján 12.00 óráig a helyi választási irodához nyújtható be a kérelem.
Személyes igénylés esetén a választást megelőző pénteken 10 óráig, postai úton a választás előtti szerdán 16 óráig kell megérkeznie a helyi választási irodához a kérelemnek. Kézbesítési meghatalmazott útján történő igénylés esetén a határidő a választás napját megelőző péntek 10 óra, kézbesítővel (hozzátartozó vagy egyéb személy) történő igénylés esetén a szavazást megelőző negyedik nap (szerda) 16 óra a megadott határidő. 
-A mozgóurna iránti kérelem legvégső határideje a választás napja, június 9. 12 óra. Eddig lehet ügyfélkapus azonosítással beadni, vagy hozzátartozóval, szomszéddal a szavazatszámláló bizottsághoz beküldeni – mondta el dr. Nagy Krisztina.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kérelmen minden esetben fel kell tüntetni az igénylés okát, ami csak a fent említett három indok lehet. Az is fontos, hogy a kérelmet a lakcímkártyán, vagy a személyazonosításra szolgáló hatósági igazolványban feltüntetett adatokkal lehet benyújtani.

  

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: