Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Minden, amit a választásról tudni kell: szavazás átjelentkezéssel

Huszár Hajnal | 2024.05.18.

Június 9-én európai parlamenti képviselőkről, helyi önkormányzati képviselőkről és polgármesterekről, valamint nemzetiségi önkormányzati képviselőkről és megyei közgyűlési listákról szavazunk. A választópolgárok az állandó lakóhelyüknek megfelelő szavazóköri névjegyzékben szerepelnek, a kiküldött értesítőn szereplő szavazóhelyiségben tudnak szavazni. A választásokon azonban akkor részt vehetnek, ha a szavazás napján más településen tartózkodnak, ám ahhoz átjelentkezési kérelmet kell benyújtani – közölte dr. Nagy Krisztina. A helyi választási iroda vezetője az átjelentkezés módjára és az egyes választástípusokhoz kapcsolódó átjelentkezési szabályokra hívta fel a figyelmet.


-Az Európai Parlament tagjainak választásán bármely magyarországi településre lehetséges az átjelentkezés, nem kell az adott településre vonatkozó tartózkodási hellyel rendelkezni. Így ezen a választáson azok is részt vehetnek, akik éppen nyaralnak vagy egyéb okból az állandó lakóhelyüktől távol vannak június 9-én. De ebben az esetben ők polgármesterjelöltre, képviselőjelöltre nem tudnak szavazni – ismertette a szabályokat dr. Nagy Krisztina.

Aki a bejegyzett tartózkodási helyén kíván szavazni, szintén átjelentkezési kérelemmel vehet részt a választásokon. A tartózkodási helynek a lakcímkártyán szerepelnie kell, február 11-e előtt kellett létesítenie a választópolgárnak ezt a tartózkodási helyet és annak a választás napján érvényben kell lennie – sorolta a helyi választási iroda vezetője. 
-Ilyen esetben az önkormányzati választáson is részt vehet a szavazópolgár, de csak a tartózkodási helyén induló polgármesterjelöltekre, képviselőjelöltekre tud szavazni – figyelmeztetett az irodavezető.

Ez azt jelenti, hogy egy pápai állandó lakos Pápán tudja leadni szavazatát a pápai polgármesterjelöltre, képviselőjelöltre és vehet részt az európai parlamenti választáson. Ha a szavazás napját például Celldömölkön tölti és ott nincs bejegyzett tartózkodási helye, akkor az átjelentkezéssel is csak az európai parlamenti választáson vehet részt. Ha viszont rendelkezik lakcímkártyára bejegyzett tartózkodási hellyel Celldömölkön és átjelentkezik oda, akkor az önkormányzati választáson is részt vehet, de csak a celldömölki képviselőjelöltre és polgármesterjelöltre tud szavazni, a pápai jelöltekre nem.

 Az átjelentkezési kérelmeket május 31-én 16 óráig lehet benyújtani bármely helyi választási irodában személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján, illetve elektronikusan ügyfélkapus azonosítást követően. Az átjelentkezésről részletes információt és az átjelentkezési kérelem nyomtatványt többek között a valasztas.hu oldalon találhatnak a szavazópolgárok, a dokumentum ott is benyújtható, illetve letölthető és kinyomtatható.

Hamarosan a mozgóurna igénylésről is tájékoztatjuk olvasóinkat. 
 

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: