Mit főzzek? – Bakonyi sertésszelet
Egy olyan főétel receptjét hoztam el ma, ami családunk egyik kedvence, mindig elfogy az utolsó falatig.
A bakonyi sertésszelet elkészítése nem nagy ördöngősség, aki pörköltet tud főzni, annak biztosan nem okoz problémát.
Hozzávalók:
1 kg szeletelt sertéscomb (lehet karaj is)
500 g csiperke gomba
300 g laska gomba
1 fej vöröshagyma
1 paradicsom
1 paprika
1/2 hegyes erős paprika (opcionális)
1 kis pohár tejföl
2 evőkanál liszt
étolaj vagy zsír
só
bors
pirospaprika
Elkészítés:
A hússzeleteket szükség szerint kiklopfoljuk, majd sózzuk borsozzuk. A hagymát, paradicsomot, paprikát apróra vágjuk, a gombát megpucoljuk és felszeleteljük. A húsokat kissé megpirítjuk kevés zsiradékon, forró serpenyőben. Érdemes nagyobb edényt választani, mert az étel ebben az egy edényben fog elkészülni. Ha megpirultak a húsok, kivesszük őket és elkezdjük dinsztelni a hagymát. Néhány perc után hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, vizet öntünk rá. Ízesítjük sóval, borssal, pirospaprikával, majd fedő alatt hagyjuk forrni. Ha a paprika már puhul, beletesszük az elősütött hússzeleteket. Ha szükséges, öntünk még hozzá annyi vizet, hogy a húsokat nagyjából ellepje. Fedő alatt félpuhára főzzük a húst, majd hozzáadjuk a gombákat. Amikor a hús már omlós, kivesszük az edényből, hogy elkészíthessük a habarást. A tejfölben csomómentesen elkeverjük a lisztet, a forró szaftból merünk hozzá és tovább keverjük. Ha már egynemű a tejfölös elegy, akkor folyamatos keverés mellett a szafthoz öntjük. Ezután visszahelyezhetjük az edénybe a húsokat, majd hagyjuk felforrni az ételt.
Köretként talán a nokedli illik a legjobban az ételhez, de főzhetünk hozzá tésztát, rizst vagy ahogy most én tettem, tálalhatjuk bulgurral.
Jó étvágyat hozzá!
Remélem másnak is elnyeri tetszését ez a recept. Az elkészült ételről szívesen fogadunk fotókat!