Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Módosítást javasolt, befogadták, mégis nemmel szavazott az ellenzéki képviselő

Huszár Hajnal | 2024.02.14.

Furcsa eset történt a gazdasági bizottság ma délutáni ülésén, melyen az egyetlen napirend a költségvetés tervezetének véleményezése volt.


Grőber Attila ellenzéki képviselő a munkaértekezleten azt javasolta, hogy a kitüntető címek mellé járó pénzjutalmak összegét emeljék duplájára. Indítványa konkrétan azt tartalmazta, hogy az Év rendőre, tűzoltója, katonája címmel járó jutalom összegét megtartva, ahhoz arányosítva emeljék duplájára a Pápa Város Díszpolgára, a Pápa Városért Érdemérem, a Pápa Város Díszoklevele, valamint a Pro Publico kitüntetés mellé adott és a csatolt települések szolgálatáért járó elismerésekhez tartozó pénzjutalmat. A javaslatot dr. Áldozó Tamás polgármester, mint a költségvetés-tervezet előterjesztője befogadta, így a költségvetésben ezeket a tételeket módosítják, ezzel kerül majd a testület elé. Mindezek ellenére az ülés végén Grőber Attila nemmel szavazott a büdzsé tervezetére. 


A munkaértekezleten a városvezető összegezte a költségvetés tervezetének főbb jellemzőit. Mint mondta, a dokumentum összeállításakor három prioritást határoztak meg: az önkormányzati szolgáltatások jó működésének biztosítását, melynek része város szolgálatában állók 15 százalékos béremelése; jelentős előrelépést a városüzemeltetési feladatok terén; fejlesztési vonalon pedig a Kossuth utca rekonstrukciójának folytatását. Hozzátette, a tervezet jelenleg minimális fejlesztést tartalmaz, a TOP+-ból várható források nem szerepelnek benne.


Grőber Attila ellenzéki képviselő a fejlesztési forrásokkal kapcsolatban tett fel kérdést, arról érdeklődött, hogy az egyes pályázatok előkészítése hol tart, milyen szinten áll a projektek tervezése. Dr. Áldozó Tamás és Rádi Róbert városfejlesztési osztályvezető elmondta, minden projekt előkészítése megtörtént, a megnyíló pályázati felületekre feltöltik azokat, de a már benyújtott pályázatok esetében sem kezdődött meg az elbírálás.


Süle Zsolt ellenzéki képviselő a város hiteleivel kapcsolatban kérdezett, a 2024-ben várható kamatok összegére volt kíváncsi. Ezzel kapcsolatban Szalai Krisztina, a gazdasági osztály vezetője arról tájékoztatta, hogy az idei évre a tavalyinál mérsékeltebb kamattal számolnak, ami körülbelül 100 millió forint megtakarítást jelent a múlt évben fizetett összeghez képest.

Dr. Vaitsuk Mária fideszes képviselő a Pápai Sport Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől azt kérdezte, hogy a társaság miért igényelt a tavalyi évi összegnél jóval nagyobb támogatást. Tóth Péter válaszában elmondta, a többletforrást a bérköltség növekedése, a rezsiválság miatt tavaly bezárt sportlétesítmények újbóli üzemeltetésének költségei és a Pápai Városfejlesztő Társaságtól átvett feladatok költségei teszik szükségessé.


Az ülés végén a négy Fideszes képviselő igennel szavazott a büdzsé tervezetére, Süle Zsolt tartózkodott, Grőber Attila és Pintér Kálmán pedig nem javasolta elfogadásra a költségvetés tervezetét. A képviselő-testület a bizottság véleményével együtt kapja meg az előterjesztést holnap, a költségvetésről a február 22-ei ülésen döntenek majd a városatyák.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: