Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Műanyag, ruhanemű, háztartási hulladék és autóalkatrész – több konténer szemét az erdőkben

Huszár Hajnal | 2023.04.24.

Az erdők napjától a Föld napjáig, azaz március 21-től április 22-ig tartott az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és az Aktív Magyarország által harmadik alkalommal meghirdetett Tavaszi nagytakarítás – Takarítsuk ki a természetet együtt! elnevezésű akció, melyhez a Bakonyerdő Zrt. is csatlakozott. A kampány célja ezúttal is kettős célt szolgált, egyrészt szemétszedő túrák keretében megtisztítani az erdőket, kirándulóhelyeket, másrészt megismertetni a nagyközönséggel az erdőjáráshoz kapcsolódó etikettet.


A pápai székhelyű állami erdőgazdaság három helyszínen szervezett szemétszedő túrát a program keretében civilek részvételével. Előbb Farkasgyepűn a tüdőgyógyintézet parkolóját határoló erdőterületet és a Három-forrás pihenő területét tisztították meg a Bakonyerdő Zrt. munkatársai, akikhez csatlakozott a Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület, valamint Kislőd polgármestere, de a település lakói is részt vettek a programon. Közel negyven zsák telt meg szeméttel, jellemzően háztartási hulladékkal, műanyag palackkal, alumínium dobozzal és csomagolóanyaggal. 


A Devecseri Erdészet munkatársai a sárosfői erdő területén két napon át, négy helyszínen szedték a szemetet és négy konténer, több, mint 25 köbméter hulladéktól tisztították meg a területet. Itt is háztartási hulladékkal, ruhaneműkkel, műanyag palackokkal és vegyes hulladékkal volt dolguk, de sok autógumit is találtak a fák, bokrok tövében, az erdei utak mentén.


A kampány zárásaként A Bakonybéli Erdészet munkatársai a Gerence patak völgyének Huszárokelőpusztát és Bakonybélt összekötő szakaszán gyűjtötték össze az eldobált hulladékot a közút menti erdős területeken, a turistaút környékén és a pihenőhelyeken. Az ő munkájukat az ugodi általános iskola 3. osztályos kisdiákjai segítették, akik nagy lelkesedéssel vettek részt a munkában. Szemét akadt bőven ezen a területen is, hat köbméter hulladék került elő az erdőből – tudtuk meg Patocskai-Lunk Esztertől.


A Bakonyerdő Zrt. kommunikációs vezetője elmondta, kollégái a kampányon kívül is rendszeres időközönként összegyűjtik az erdőkben elhagyott szemetet, ez pedig nagyon sok erőforrást igényel. Tapasztalatuk szerint, bár az elmúlt években csökkent a hulladék mennyisége a területükön, még mindig sok a szemét a természetben. Figyelmeztetett, a szemétszedés valójában tüneti kezelés, a legfontosabb az lenne, hogy senki ne hagyjon hulladékot a természetben.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: