Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Munkához láttak a kisinasok

Horváth Andrea | 2024.07.04.

Régi mesterségek nyomába erednek ezen a héten a Pannonia Reformata Múzeum táborának kisinasai. Megismerkedtek már a fazekasság fortélyaival, belekóstoltak a bőrdíszműves mesterségbe, edényalátétet készítettek vesszőből és kipróbálták a bútorfestést, ma pedig egy kovácsmester is látogatott a táborba.

Az első napon felvették az inasokat és legényeket az idei céhtáborba, akik aztán a fazekassággal ismerkedtek egész nap Tóth Márton fazekasmester segítségével. Szebbnél szebb tálak, kancsók születtek.

 

A második nap reggelén az ótemplomi kiállításban kerestek a régi mesterek által készített műtárgyakat, aztán vesszővirágot fontak, délután pedig Gáspár Marianna bőrműves segítségével, útmutatása alapján bőrszütyők készültek.  A harmadik napon vesszőből készítettek alátétet a kisinasok, de kipróbálták a bútorfestést kicsiben – egy faládikát díszítettek népi motívumokkal.

 

Ma egy kovácsmester érkezett a kisinasokhoz, Oppenauer Péter, aki mesélt a mesterség kialakulásáról, az eszközökről és beszélgettek arról is, hogy mi mindent készít a kovács. A rövid bemutatót követően a gyerekek is kipróbálhatták, hogy milyen kalapáccsal dolgozni, hisz a mester segítségével egy kis patkót készítettek, amire aztán a nevük is rákerült.

A pénteki táborzáróra egy mustrával készülnek a kisinasok, melyen bemutatják, mi mindent készítettek a hét során.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: