Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
ZENE

Na de ki van a Led Zeppelin borítóján?

Szigeti-Aszódi Szilvia | 2023.11.11.
1971. november 8-án jelent meg a Led Zeppelin negyedik albuma – rajta a banda egyik legismertebb dalával, a Stairway To Heaven-nel – amelynek borítóján egy idős, szakállas férfi látható, aki egy köteg rőzsét cipel a hátán. A titokzatos öregúr kilétét több mint fél évszázadon át homály fedte, azonban úgy tűnik, végre kiderült, kiről is van szó.
 

Annak idején az ifjú Robert Plant egy régiségboltban figyelt fel a fotóra, ami annyira megtetszett neki, hogy rögtön meg is vásárolta, majd szakemberek segítségével utólag kiszínezték és egy üresen álló épület falára akasztottá a fotózáshoz.
 
Brian Edwards egyetemi kutató az angliai Wilthsire megye történelmét tanulmányozta – itt található a Stonehenge és az Avebury is – , amikor neki is a kezébe került egy példány az albumborítóra került fotóból. Edwards azonnal további nyomozásba kezdett és a kép hátulján található kézírásból arra a következtetésre jutott, hogy a fényképet 1892-ben készítette egy Ernest Howard Farmer nevű férfi, aki fotózást tanított a térségben. Farmer "A wilthsire-i tetőfedő" címet adta a képnek, a megyei múzeum pedig ez alapján beazonosította az idős urat, akit Lot Long-nak – más források szerint Lot Longyear-nek – hívtak, özvegy volt és Mere városában élt.
 
Az ikonikus fotó jövőre megtekinthető lesz a The Wiltshire Thatcher: A Photographic Journey Through Victorian Wessex című kiállításon is, Edwards pedig így nyilatkozott a nagy felfedezésről: "a Led Zeppelin zenéje kamaszkorom óta végigkíséri az életemet. Szívből remélem, hogy Robert, Jimmy és John Paul örülnek ennek a fejleménynek és szórakoztatónak találják."

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: