Nagygyimóti asszonyok készítették Bakonyalja legfinomabb fánkját
Porcukros fánk, lekváros fánk, mazsolás fánk, lekvárral vagy vaníliával töltött fánk, mascarponés erdei gyümölcsös fánk, csokis fánk, rumos fánk, öt falu csapata és 7 egyéni induló, 10 kg liszt, 60 tojás, 30 liter olaj és persze minden csapatnak a titkos egyéni ízesítése. Tényszerűen ennyi lenne a mai csóti fánkverseny, de ahogy Kékesi István, Csót polgármestere megfogalmazta a finom fánkok mellett a hangulat, a sürgés-forgás, a környező falvak barátsága tette még szebbé ezt a napot. Reggel kilenctől szorgoskodtak a versenyzők, akik Nagygyimótról, Bakonyszücsről, Homokbödögéről, Bakonykoppányból és persze Csótról érkeztek.
Ezeket a településeket látja el szociális ebéddel a Csóton működő Bakonyaljai Ízek Konyhája – mondta el Kékesi István ezért hívták őket a mai versenyre. Ez volt a harmadik fánk sütő verseny, amit ezúttal kicsit tovább fejlesztettek. Az elmúlt években a versenyzők otthon készítették a finomságokat aztán zsűrizésre hozták be, de most a meghívott települések csapatai a faluházban együtt készítették a finomabbnál finomabb fánkokat.
A zsűrizésben minden jelenlévő részt vehetett, hiszen a felsorakoztatott fánkokat mindenki megcsodálhatta és megkósolhatta, majd a szavazó céduláját elhelyezhette a tányér mellett. Mire dél lett ki is alakult a helyezések sorrendje. Külön díjat kapott a bakonykoppányi Jónás-Kancsó Tamara mascarponés erdei gyümölcsös fánkja. A harmadik díjat megosztva vihette haza a homokbödögei és a csóti csapat. Másodikak lettek a bakonyszücsi asszonyok, a legfinomabbnak pedig a nagygyimóti fánkot találták a résztvevők.
A díjakat a rendezvény fővendége, Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő adta át, aki elmondta nagyon szereti a fánkot és örömmel fogadta el a meghívást. Jó ötletnek tartja farsang idején ezt a rendezvényt és kiemelte a csóti vendéglátók kitűnő szervezését. Végül Kékesi István azt is elárulta, hogy hamarosan egy másik igazi téli finomság készítésében is megmutathatják tudásukat a háziasszonyok.