Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Napelem és medencefelújítás – fejlesztések a fürdőben

Huszár Hajnal | 2024.02.18.

A napokban lezárult a Várkertfürdő napelempark projektje, az utolsó mérföldkő a rendszer beüzemelése volt. Ez sikeresen megtörtént, a napelemek megkezdték a villamosáram-termelést, a létesítményben pedig egy újabb beruházás kezdődött – tájékoztatta a Pápai Médiacentrumot Nagy Zsolt.

A Pápai Termálvízhasznosító Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett, az uszoda épületével szemközti, egy hektáros területen tavaly nyáron kezdték meg a napelempark építését. A beruházást a szükség hívta életre, az energiaárak drasztikus emelkedése miatt ezzel kívánják csökkenteni a működtetési költségeket. A fejlesztés 150 millió forintba került, ezt a gazdasági társaság – egy telekértékesítésnek köszönhetően – saját forrásból meg tudta valósítani.  
-A napelempark az éves áramfelhasználásunk körülbelül felét lesz képes megtermelni. Az első napokban mért adatok szerint a szükséges villamosenergia negyedét biztosította a nap energiája, a napsütésesebb időszakokban ez az arány jelentősen emelkedni fog – magyarázta a vezérigazgató. Mint mondta, a napelempark megtérülési idejét a tervezéskor 1 évre becsülték a szakemberek, az akkori 180 forint körüli áramdíjjal számolva. Az idei évre ennél jóval mérsékeltebb áron kapja a fürdő a villamosenergiát, így körülbelül 3 év alatt hozza be az árát a rendszer.


-A múlt évben meghaladta a 200 millió forintot az éves áramszámlánk összege, az idei évre 40-50 millió forinttal tervezünk – közölte Nagy Zsolt. Ez azt jelenti, hogy a fürdő az idén körülbelül annyit fog fizetni a villamosáramért, mint az energiaválság előtti időszakban.

A napelemprojekt tehát eredményesen lezárult, a létesítményben pedig újabb munka kezdődött meg: felújítják a strand melegvizes ülőmedencéjét. Ezzel kapcsolatban a vezérigazgató emlékeztetett, a Várkertfürdő elmúlt 20 éves, eljött az ideje a nagy felújításoknak. A legnagyobb kihívást a termálfürdő megújítása jelenti, ám előbb szerették volna kipróbálni, milyen módon és mennyi idő alatt lehet egy nagyobb méretű medencét újjávarázsolni, így esett a választás a strand 2003-ban épült egyik medencéjére.


-A beruházás a szükséges műszaki beavatkozásokat és a medence burkolatának teljes megújítását jelenti – mondta el a fürdő vezetője. Az előkészítő munkálatok néhány hete kezdődtek meg azzal, hogy a medence fölé egy komplett ponyvafedést építettek, hiszen a kivitelezés alatt nem ázhat meg a burkolandó felület és az esetleges fagytól is meg kell védeni az építés alatt álló területet. A fedés elkészítését követően a szakemberek lebontották a medence teljes burkolatát, ezt követi a szerkezetek és a gépészeti rendszerek szükséges javítása, a vízszigetelés, a felületképzés, aztán pedig az újracsempézés. A vezérigazgatótól megtudtuk, a medence burkolata marad kék-fehér, de a klasszikus csempék helyett modern mozaiklapokat fognak használni.


-A felújítás 30 millió forintba kerül, ez alapján nem mondható igazán nagy beruházásnak, de a gazdasági társaság számára a jelenlegi helyzetben ez a költség is elég megterhelő – fogalmazott Nagy Zsolt. A medencefelújításnak 3 hónap alatt kell elkészülnie, hogy a strandszezon kezdetétől fogadhassa a vendégeket. 


 
 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: