Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Napelemeket kap a Sportcentrum is

Huszár Hajnal | 2024.01.24.

A Városháza, a JMK színházépület, négy városi tagóvoda és a Perutz Stadion után a Pápai Sportcentrum épületének tetejére is napelemeket telepíttet az önkormányzat a villamosenergia költségének csökkentése érdekében.
-A tavalyi évben minden fellelhető forrásunkat energetikai beruházásokra fordítottuk, olyanokra, amikkel a gázfűtést ki lehet váltani és amikkel a villanyszámlát lehet mérsékelni. Az ilyen beruházások egyik fajtája a napelem-rendszerek telepítése – emlékeztetett dr. Áldozó Tamás polgármester a Sportcentrumnál zajló beruházás megtekintésén.

A tavaly megnyílt lehetőségre reagálva az önkormányzatnak sikerült benyújtani az igényeket a háztartási méretű kiserőművekre vonatkozó szaldós elszámolás változása előtt és minden helyszínre meg is kapta az engedélyt. A Városháza és a JMK után így kezdődhetett meg a többi helyszínen is az energetikai beruházás, melynek utolsó eleme a Pápai Sportcentrumban zajló fejlesztés.

A szakemberek már itt is megkezdték a panelek telepítését az épület középső szárnyának tetejére.
-A sportcentrum energetikai rendszerei korszerűek, itt hőszivattyúval és fan-coil készülékekkel, illetve gázkazánnal és padlófűtéssel történik az épület fűtése, tehát a többi épülethez képest inkább kiegészítő beruházásról van szó, de még így is olyan mértékű megtakarítást fog hozni, ami megtérülővé teszi a napelemrendszer költségét – hangsúlyozta a polgármester.

A kiépítés alatt álló rendszer megtérülésével kapcsolatban Rádi Róbert városfejlesztési osztályvezető elmondta, a napelempark éves termelése várhatóan 66.000 kWh lesz. A Sportcentrum a tavalyi évben 97.000 kWh villamos energiát használt fel, vagyis a napelemekkel a éves villamos-energia fogyasztás 70 százaléka megtermelhető lesz.
A rendszer kiépítésének határideje január vége, bekerülési költsége 24 millió forint. A kivitelezést követően az E-on ügyintézést és átvételt kell lebonyolítani, ezt követően kezdhetik meg működésüket a napelemek.

Az óvodák, a stadion és a sportcentrum vonatkozásában is azt várja az önkormányzat, hogy olyan mértékben csökkenjen az energetikai költség, amivel ezek a beruházások gyorsan megtérülnek. A hat épület energetikai beruházására 80 millió forintot fordít a város.
-Ebben az összegben nincsenek pályázati források, ezt az önkormányzat saját bevételeiből, a pápai adófizetők befizetéseiből finanszírozza – közölte dr. Áldozó Tamás.
A napelem-rendszeren túl a közvilágítás okosításával is csökkenti a villamosáram költségét a város. A Külső-Várkerti Szabadidőparkban ez már megvalósult, de más helyszínen is lesznek ilyen fejlesztések, amiket szintén önerőből végez az önkormányzat. Az energiaköltségek csökkentésére további tervei is vannak a városvezetésnek, hiszen a TOP+ pályázatok is sok hasonló célú beavatkozást jelentenek majd. 
 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: