Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Napelemparkokat épített a Bakonyerdő

Huszár Hajnal | 2023.10.26.

350 millió forint saját forrásból megvalósított beruházással, két helyszínen – a Franciavágási Fűrészüzemben és a Befag Parkett Kft. parkettagyárában – épített napelemparkot a közelmúltban a Bakonyerdő Zrt. Ezek ünnepélyes átadóját tartották ma délután Franciavágáson. A rendezvényen jelen volt Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár és dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is.


A működési költségeket jelentősen csökkentő fejlesztésről Varga László, a pápai székhelyű állami erdőgazdaság vezérigazgatója beszélt köszöntőjében. Felidézte a 100 éves múltra visszatekintő fűrészüzem történetét és tevékenységét, majd arról szólt, hogy a most megvalósított fejlesztés milyen hatással van a gazdasági társaság életére. Hangsúlyozta, a fűrészüzem jövőbeni céljai között szerepel a gazdaságilag hatékony termelés folyamatos javítása, melynek egyik fontos állomása volt a napelempark létesítése.

-Az energetikai korszerűsítés keretében a Franciavágási Fűrészüzemben megépített közel 500 kW teljesítményű kiserőmű éves átlagban a gyár villamosenergia-ellátásának 20-25 százalékát fogja biztosítani. Ez az érték a nyári hónapokban elérheti az üzem energiafogyasztásának 45-50 százalékát – ismertette a vezérigazgató, hozzátéve, az 1112 darab napelempanelből álló földre telepített, több sorban elhelyezkedő kiserőmű közel 180 millió forintból épült meg. 

A Bakonyerdő Zrt. leányvállalataként működő Befag Parkett Kft. épületeinek tetejére 1002 napelemből álló kiserőművet telepítettek a működési költségek csökkentésére. Ennek a beruházásnak az értéke 170 millió forint volt. Varga László kiemelte, az energetikai fejlesztésnek több előnye is van: a napelemparkok károsanyag kibocsátás nélkül üzemeltethetők; a beruházások megtérülési ideje 3-6 év; a villamosenergia megtermelése a felhasználás helyén történik, így csökken az import áramtól való függés.
-Ez a jelenleg elérhető legzöldebb megoldás arra, hogy fedezzük elektromos energia szükségletünket – emelte ki. 

Zambó Péter példaértékűnek nevezte a Bakonyerdő Zrt. fejlesztését, mint mondta, az olcsó és megújuló energiát előállító napelempark megépítésével az önellátás irányába halad tovább az erdőgazdaság. Az államtitkár az erdőalapú gazdaság fejlesztésének szükségességéről is szólt. 
-A kormány álláspontja világos: olyan stratégiai erőforrásként tekintünk az ország egynegyedét borító erdő- és faállományra, amelynek természeti, turisztikai, gazdasági értékei fenntartható módon hasznosíthatóak – hangsúlyozta. 

Ez a beruházás azt jelzi, hogy a Bakonyerdő Zrt. hosszú távon tervez a fűrészüzemmel, ami megélhetést jelent az itt dolgozók számára és ezzel a térség javára is válik – ezt dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő mondta beszédében, aki további jövőbemutató fejlesztéseket kívánt az erdőgazdaságnak. 


 • Friss hírünk
  Videó
  Múltidéző

  Múltidéző 2023.11.30.

  Események ezen a napon a következő évekből: 2000, 2004, 2010, 2011

  Elolvasom »
  Követés:Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: