Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Ne csak a motort, a KRESZ tudásodat is porold le!

Huszár Hajnal | 2024.03.31.

A magyar motorosok 80 százaléka idénymotoros – állítják a közlekedési szakemberek. Ez azt jelenti, hogy jellemzően tavasztól őszig használják a motorjukat, robogójukat. Éppen ezért nem árt, ha a szezon kezdetén alaposan átnézik a jármű műszaki állapotát, sőt az sem baj, ha szakszervizben végeztetnek egy alapos karbantartást.

Mindemellett azonban az is elengedhetetlen a biztonságos közlekedéshez, hogy a motorosok felfrissítsék elméleti és gyakorlati tudásukat. Aki fél évet kihagy a motorozásból és egyébként gyalog közlekedik, jó, ha átnézi a KRESZ szabályait, de a motorozás technikáját is érdemes kicsit „újratanulni”. Ezt lehet egy kevésbé forgalmas útszakaszon, vagy akár egy tesztpályán – sok helyen van ilyenre lehetőség – városunkban is kínáltak ilyen alkalmakat a rutinpályán az elmúlt években.

Ha pedig minden készen áll a kétkeréken közlekedésre, irány a forgalom, de csak szabályosan! Sose felejtsük el, a motoros fokozottan veszélyeztetett résztvevője a forgalomnak, hiszen nem védi őt a jármű külső karosszériája.

Városunkban az elmúlt években a motoros balesetek nagy részét a kanyarodási szabályok megszegése okozta. Ugyancsak jellemző baleseti ok a gyorshajtás, és ezen nem csak az előírt maximális sebesség túllépését kell érteni, hanem azt is, ha a járművel nem az időjárási körülményeknek, látási viszonyoknak és az út minőségének megfelelően választja meg a sebességet a vezető. Hasonlóan súlyos veszélyhelyzetet teremthet az előzés – több baleset is történt városunkban az elmúlt években emiatt. A motorok általában jól gyorsulnak, kis helyen is elférnek, a sofőrök pedig hajlamosak akár egy kocsisor előzésébe is belefogni, anélkül, hogy érzékelnék több autóval előttük lévő jármű szándékát. Ha egy kocsisor áll, annak van valami oka. Ha ilyen esetben előzi a járműsort a motoros, előfordulhat, hogy az elől lévő autó éppen eléje fog kifordulni, amikor megkezdi a balra kanyarodást – figyelmeztetnek a közlekedési szakemberek.

Persze a KRESZ szabályainak betartása és a többi közlekedőre való fokozott odafigyelés minden résztvevő számára kötelező – hangsúlyozzák rendőrök is, arra kérve a gépkocsivezetőket, hogy legyenek körültekintőek, hiszen a tavaszi jó idő beálltával megszaporodik a motorosok – és a kerékpárosok – jelenléte az utakon.
 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: