Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
NŐI NAPOZÓ

Néhány intő jel a cukorbetegség előtt

Szél Móni | 2024.07.06.

Figyelj a tested jelzéseire, hiszen vannak mindig figyelmeztető tünetek, amiket érdemes kivizsgálni. A diabetes – a cukorbetegség – alattomosan alakul ki, éppen ezért fontos, hogy ne hunyj szemet például az alábbi jelzések terén.

Éhesebb vagy, mint szoktál?

A szervezet az elfogyasztott táplálékot részben glükózzá alakítja, amelyet sejtjei energiaként használhatnak fel. Azonban a sejteknek inzulinra van szükségük a glükóz felvételéhez. Ha a szervezeted nem termel elegendő inzulint, akkor a glükóz nem tud bejutni, emiatt a szervezet nem rendelkezik a megfelelő energiával. Éhségérzetet kelt.

Fáradtabb vagy, mint eddig?

Mivel a szervezet nem jut megfelelő mennyiségű energiához, vagy nem tudja megfelelően hasznosítani azt,  fokozódik a fáradékonyság.

Gyakrabban mész oda, ahová a királyok is gyalog járnak?

24 óra alatt általában négy-hét alkalommal történik vizeletürítés. A cukorbetegség előszobája a gyakori pisilés. Normális esetben a szervezet újra felszívja a glükózt, amikor az áthalad a vesén. De amikor a cukorbetegség miatt megemelkedik a vércukorszint, előfordulhat, hogy a vesék nem képesek az egészet visszavezetni.  

Eddig nem voltás szomjas, most pedig gyakran?

A szervezet szomjúságreakciót vált ki, hogy megkísérelje ellensúlyozni a vizeletürítés által okozott folyadékvesztést.  

Viszkető, száraz bőr, szájszárazság

Ez is következménye a gyakori vizeletürítésnek, dehidratáltságnak.   

Fogyás, amelyet nem tudatosan kezdtél

Ha a szervezet nem tud energiát nyerni a táplálékból, akkor helyette izom- és zsírégetésbe kezd. Lehet, hogy fogyás indul el még akkor is, ha nem változtattunk az étkezésünkön.

Romlik a látásod?

A diabéteszes retinopátia olyan rendellenesség, amely a szemet érintő cukorbetegség következménye lehet. Homályos lesz a látás.  

(forrás: hazipatika.com, fotó: pixabay)
 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: