Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Néhány óra és jégbe borulhat Pápa és környéke – De mi is az az ónos eső?

Pintér-Papp Eszter | 2024.01.22.

Ónos eső veszélye miatt elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki a HungaroMet a Pápai járás területére hétfőn, nem sokkal 22 óra előtt. Keddre Veszprém vármegye területére másodfokú, narancssárga figyelmeztetés van érvényben.  

Az előrejelzés szerint éjfél környékén egy okklúziós front csapadékzónája érkezik, amely északnyugat felől halad délkelet felé. A csapadékzónából kedd kora délelőttig az északkeleti megyék kivételével nagy területen várható ónos eső. Mennyisége döntően 1 milliméter alatt alakul, de kiemelten Veszprém, Fejér vármegyékben és Pest vármegye délnyugati részén ennél több is eshet.

A tartós ónos eső következtében vastag jégpáncél alakulhat ki az utakon, ami komoly balesetveszélyt jelent. Ilyenkor nagyon sok baleset történik, és megnő a traumatológiák forgalma is.

De mi is az az ónos eső, ami minden télen egy-két napra megkeseríti az életünket? Ez egy túlhűlt vízcseppekből álló csapadékfajta, ami a talajra, vagy növényekre, tereptárgyakra érve azonnal megfagy és egybefüggő jégbevonatot képez. Ónos eső kialakulásához fontos feltétel, hogy a felszín hőmérsékletének fagypont alatt kell lennie.

Kedden tehát számítsunk arra, hogy jég boríthat mindent körülöttünk. Ha valóban megérkezik az ónos eső, akik csak tehetik – főként az idősek – maradjanak otthon a balesetek elkerülése érdekében.

Illusztráció: 2919569 képe a Pixabay -en.   

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: