Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Nem az én szemetem, de az én városom!

Pintér-Papp Eszter | 2024.04.23.

Nem az én szemetem, de az én városom! – Ezzel a szlogennel indította útjára az elmúlt év őszén környezetvédelmi kezdeményezését a Pápai Médiacentrum. A Föld napjához kapcsolódva április 22-ére az egész városon átívelő szemétgyűjtő akciót hirdettünk, melyhez tucatnyi helyszínen több száz önkéntes csatlakozott.

Az akciót a Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium 12. osztályos erdésztanulói kezdték. Ők a Külső-Veszprémi úton, az iskola környékén és a Teveli úton gyűjtötték össze a hulladékot. Elmondásuk szerint megdöbbentően sok cigarettacsikket találtak.

A legnépesebb szemétszedő csapat a Vajda Márta Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményből csatlakozott hozzánk. Itt 5 osztályból több mint 60 gyermek és pedagógusaik szorgoskodtak azért, hogy az iskola környékét és udvarát megszabadítsák a szeméttől. Ők is nagyon sok csikket találtak, de az egyik virágágyásból rengeteg italosüveg is előkerült.

A Baptista Tevékeny Szeretet Misszió Új Esély Központja az elsők között volt, akik jelentkeztek felhívásunkra. Az intézmény dolgozói és ellátottjai hétfőn kora délután együtt indultak el, hogy a Kisfaludy utcán eldobált szemetet összegyűjtsék.

Az akcióban részt vevő iskolák közt volt a Pápai SZC Jókai Mór Közgazdasági Technikum és Kollégium is. Ők azt vállalták, hogy az iskola körüli közterületeken, illetve a főbejárattal szemben lévő útszakaszon gyűjtik össze a hulladékot.

A volt Kilián lakótelepen Unger Tamás alpolgármester szinte minden évben szervez szemétszedést. Nem volt ez másképp az idei évben sem, a lelkes szemétszedő csapat a játszótér környékén gyülekezett, innen indultak a környező területekre, megtisztítva a környezetet a felelőtlen emberek által elszórt szeméttől.

Erzsébetvárosban a Béke térre hirdettünk szemétszedést, melyre többen is elfogadták meghívásunkat a környéken élők közül. A hölgyek a Vasútállomás környékén gyűjtötték össze a szemetet, ami közt a hagyományosnak mondható üdítős palackok, dobozok és csokipapírok mellett még autóalkatrészt is találtak.

A Médiacentrum munkatársai és a hozzánk csatlakozó önkéntesek a Külső-Várkerti Szabadidőparkban, a tó környékén gyűjtöttek szemetet. Ez a helyszín különleges volt, hiszen velünk tartott Tóth-Schindler Renáta és Tóth István is, akik a közelmúltban vehették át a Pápa Város Jó Sportolója díj különdíját. Nekik köszönhetően a sport sem hiányozhatott a programról, Renáta rövid bemelegítés után egy kis futóedzést is tartott a vállalkozó kedvű szemétszedőknek.

A Belvárosban, a Bástya lakótelep környékére Szabadkai Verita önkormányzati képviselő szervezett szemétszedést. Itt is nagyon lelkes csapat gyűlt össze, akik a parkolóból indulva számos környező közterület megtisztításában segédkeztek.

Bizonyára sokan emlékeznek őszi környezetvédelmi kisfilmkészítő játékunk egyik nyertesére, Hockinger Istvánra, aki szuperhős jelmezben buzdított a környezet védelmére. István is csatlakozott kezdeményezésünkhöz és vállalta, hogy segédkezik a Kisliget területén eldobált szemét összegyűjtésében. Itt azonban örömmel tapasztaltuk, hogy szinte nem is volt mit összegyűjteni – csupán 1-2 papírzsebkendő, néhány jókisebb szemét és egy kapucni hevert gazdátlanul a parkban.

Kora este, a Bakony-ér tókerti szakaszának takarításával zárult a Nem az én szemetem, de az én városom! akciónk szemétszedő napja. Ezen a helyszínen sem most volt először szemétszedés, Bakos László önkormányzati képviselő – aki szintén szereplője volt őszi környezettudatos kisfilmjeinknek – évente két alkalommal szervez medertakarítást. Ezen a helyszínen is sokan csatlakoztak a felhíváshoz, közel 30 önkéntes – köztük dr. Áldozó Tamás polgármester – szorgoskodott a hangulatos patakpart és a meder megtisztításáért. Ehhez a helyszínhez csatlakozott az őszi videóink szereplői közül Kasza László is, aki szintén fontosnak érezte, hogy felhívjuk a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, illetve Hockinger István és családja itt is részt vettek a szemétszedésben.

Összességében szinte valamennyi helyszínről elmondhatjuk, hogy a korábban tapasztaltaknál kevesebb hulladékot találtunk a közterületeken, ugyanakkor az is látszik, hogy bőven van még tennivaló ezen a téren. Köszönjük mindenkinek, aki velünk tartott!

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: