Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Nem tűntek el nyomtalanul, emlékezünk

Horváth Andrea | 2024.04.16.

Magyarországon 2001 óta április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. 1944-ben ezen a napon kezdődött meg a gettók és gyűjtőtáborok felállítása  hazánkban.  A Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület késő délután megemlékezést szervezett a Rákóczi utca sarkán levő emléktáblánál.

Dr. Bányai Katalin, az egyesület elnökségi tagja rövid részletet olvasott fel egy erdélyi holokauszt-túlélő visszaemlékezéséből, Mózes Teréz Bevérzett kőtáblák című könyvében arra hívja fel a figyelmet, hogy nem szabad feledni a feledhetetlent és nem szabad figyelmen kívül hagyni az intő jeleket.

Schmidt Orsolya egyesületi elnök a Médiacentrum kérdésre elmondta, hogy az emléknap kapcsán mindig szerveznek főhajtást vagy belváros sétát, hisz Pápán is található 21 botlatókő, melyek azok a házak előtt kapnak helyet, ahol az elhurcolt zsidók utoljára szabad emberként éltek. A botlatóköveket a megfelelő engedélyek beszerzését követően a családok kérésére helyezik el, ilyen kérés az utóbbi időben nem érkezett. A megemlékezésen részt vett dr. Áldozó Tamás polgármester is képviselőtársaival, s elmondta, hogy a város természetesen engedélyezi a kövek elhelyezését, így is emlékezve a város egykori polgáraira.

 

1944-ben a  példátlan gyorsasággal lezajlott gettósítás után mindössze néhány hét alatt a teljes vidéki zsidóságot deportálták. A túlélők családjuk, közösségük elvesztése miatt gyakran úgy döntöttek, hogy nem tudnak, nem akarnak egykori lakóhelyükön élni, ezért másutt, nem ritkán emigrációban keresték helyüket a világban. A meggyilkolt zsidóság hiánya fájó és pótolhatatlan.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: