Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
NŐI NAPOZÓ

Nem véletlenül diétázunk annyit!

Szigeti-Aszódi Szilvia | 2023.10.01.
Egy kutatás szerint évről évre többen fordulnak orvoshoz és kezdenek el odafigyelni a táplálkozásukra, ha ételérzékenységre gyanakszanak.

A Gluténmentes Tündér Manna 60 ezer fővel végzett kutatásának eredményei alapján a mentes diétát követők 52%-a szenved valamilyen ételintoleranciában és erről orvosi diagnózisa is van, 9% pedig gyanítja, hogy ételintoleranciája van. A felmérésben részt vevők 28%-a azt nyilatkozta, önmegfigyelésen alapulva döntött egy-egy összetevő elhagyásáról az étrendjében, mert azt tapasztalta, hogy jobban érzi magát, ha bizonyos ételeket nem fogyaszt. Míg 6%-ot az motivál, hogy szeretne egészségesebben élni, 5% pedig a fogyást tűzte ki céljaként.

A felmérésből kiderült az is, hogy egyre tájékozottabbak az emberek a táplálékérzékenységgel kapcsolatban, sokan tudatosan mondanak le egy-egy ételcsoport fogyasztásáról és egyre többen fordulnak orvoshoz is érzékenységük diagnosztizálása érdekében. A legtöbben a glutén- és a laktózérzékenységet ismerik, azonban emellett számos egyéb összetevő lehet, amit egyéni érzékenység okán sokan elhagynak az étrendjükből – írta az Index.

A glutént 34%, a tejfehérjét 14% hagyja el, azonban a megkérdezettek 10–10%-a számára okoz tüneteket a tojásfehérje vagy teljes egészében a tojás fogyasztása, míg a tojássárgája mindössze 0,5%-nál okoz allergiás panaszokat. Hozzátették, a tejcukrot a résztvevők 7%-a hagyja el az étrendjéből. De arról is szót ejtettek, a kevésbé ismert tudatosan elhagyott ételek közé tartozik a kukorica, amit a válaszadók 8%-a kerül a táplálkozásában, a cukrot 7%, a tejzsírt 4% hagyja el. Valamivel kevesebben vannak azok, akik a zabot (3%), az élesztőt (1%), a húst (0,5%), a rizst (0,5%) vagy a burgonyát (0,5%) iktatják ki az étrendjükből.

Mindemellett arra is fény derült, hogy a válaszadók 15%-a nemcsak egy, hanem átlagosan háromféle panaszokat okozó összetevőt is kerül a mindennapi táplálkozásakor. A téma kapcsán Frátrik Orsolya, a Gluténmentes Tündér Manna alapítója hozzátette, az elmúlt évek megmutatták, hogy a legnagyobb kincs az egészségünk. Illetve igazán örül neki, hogy az emberek egyre inkább tudatosan állítják össze az étrendjüket, a minőségi élelmiszereket választják és azt, ami támogatja a testük egészséges működését.

A portál megjegyezte, a KSH adatai szerint a 15 éves vagy annál idősebb magyarok 1,8%-a követ gluténmentes diétát Magyarországon, a laktózintoleráns lakosság aránya pedig világszerte 75, Magyarországon becslések szerint 10-35% között mozog.

Forrás: Gluténmentes Tündér Manna

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: