Nemcsak sok időt, hanem kolbászt is lehet tölteni a békéscsabai fesztiválon
Disznótoros bemutatókkal is várják az érdeklődőket október 24. és 27. között a 27. Csabai Kolbászfesztiválon, ahol bárki testközelből ismerheti meg – és próbálhatja ki – a hagyományos disznóvágás és kolbászkészítés titkait. Az eseményt koncertek, néptáncbemutatók is színesítik.
Lesz kézműves vásár, de nem maradhatnak el a mezőgazdasági kiállítások sem, ahol a látogatók megismerhetik a helyi termelők friss áruit, és betekintést nyerhetnek a térség agráréletébe – a hagyományos gazdálkodási módszerektől a modern innovációkig.
A négynapos rendezvénysorozat középpontjában természetesen a kolbásztöltő versenyek állnak.
Csütörtökön az óvodások és általános iskolások mellett különleges jelmezekbe öltözött motoros csapatok veszik kezükbe a kolbásztöltőt.
Pénteken a középiskolások és egyetemisták versenyeznek a legjobb kolbászkészítő címért.
A szombat a nemzetközi csapatoké: a Nemzetközi Kolbászgyúró Versenyen számos ország képviselői vesznek részt. Vasárnap lesz a mangalicakolbász-gyúró verseny és a töltöttkáposzta-főző verseny is.
A fesztivál legrangosabb próbatétele, a nemzetközi szárazkolbász verseny már lezajlott. Csaknem 80 nevező közül választotta ki a zsűri a győztest, Barna Ádám mezőberényi származású, Michelin-csillagos séf elnöklete mellett. Ezúttal a gádorosi, 24 éves Kocsis Márk diadalmaskodott. A fiatal hentes elmondta, a sertés vakbélbe töltött kolbászt tavaly november végén készítette; sok idő kell, hogy egy ennyire vastag kolbászban összeérjenek az ízek.
A díjat a fesztivál nyitónapján adják át.
Az esti koncerteket Szikora Róbert és az R-GO; Korda György és Balázs Klári; a Valmar; a Bagossy Brothers Company és a Parno Graszt adja. Rajtuk kívül fellép mások mellett Desh; T. Danny; a Bohemian Betyars és az olasz slágereket előadó Al Bano.
Fotó: MTI